Florile de cartofi ar trebui eliminate? Dacă cultivați cartofi (Solanum tuberosum) în grădină, ați observat, probabil, că încep să înflorească. Chiar dacă cultivăm cartofi pentru tuberculii lor comestibili, care se dezvoltă sub pământ, este important ca plantele să se maturizeze și deasupra suprafeței.
În funcție de soiul de cartofi, florile lor pot veni într-o gamă de culori și forme diferite. Și, adesea, mulți se întreabă dacă ar trebui, sau nu, eliminate.
Cum arată florile de cartofi
Având denumirea științifică Solanum tuberosum, cartoful este o plantă anuală, cu rădăcină fibroasă, ramificată, cu mare putere de absorbție și cu tulpini subterane (stoloni și tuberculi). Frunzele cartofului sunt compuse, imparipenat-sectate, cu foliole de diferite mărimi. Florile de cartofi grupate în cime și corola, de culori variate, precum alb, violaceu, albastru, roz-violacee, gălbui.
Diferitele soiuri de cartofi produc diferite tipuri de flori – unele pot fi mari și colorate, în timp ce altele sunt mai mici și grupate. Culoarea florilor poate servi uneori ca indiciu pentru culoarea pielii și a pulpei cartofilor care cresc sub sol.
De ce cartofii produc flori
Înflorirea este o parte normală a ciclului de viață al unei plante de cartof, iar prezența lor arată că planta este sănătoasă și se maturizează corespunzător. În general, plantele de cartofi vor începe să înflorească cu câteva săptămâni înainte ca aceștia să fie gata de recoltat.
Ar trebui să recoltați cartofi mici (cei noi) la două până la trei săptămâni după ce au terminat de înflorit și să recoltați cartofii pentru depozitare (cei maturi) la două până la trei săptămâni după ce frunzișul plantei a murit.
Ca și alte plante cu flori, o plantă de cartof produce flori pentru a se reproduce. Dacă sunt polenizate, florile de cartof vor scoate mici fructe verzi, care seamănă cu roșiile cherry necoapte.
Cartofi verzi conțin solanină, o substanță foarte toxică chiar și în cantități mici, și nu trebuie consumați.
Dacă plantele de cartofi nu produc flori, nu trebuie să vă îngrijorați. Cartofii nu înfloresc întotdeauna, iar florile nu sunt necesare pentru a produce tuberculi. De fapt, unele soiuri de cartofi abia produc flori – indiferent dacă o plantă înflorește sau nu, nu afectează calitatea sau cantitatea cartofilor pe care îi produce.
Ce să faci când o plantă de cartof înflorește
Când planta începe să producă flori, este un indiciu că tuberculii se dezvoltă și ar trebui scoși din pământ în curând. Când le vedeți înflorind, puteți fie să le tăiați, fie să le lăsați în pace – decizia depinde de o serie de factori.
În cazul în care cultivați cartofi într-o zonă în care copiii mici sau animalele de companie pot ajunge ușor, puteți să îndepărtați florile de cartofi pentru a le împiedica să se transforme în boabe de cartofi verzi, toxice.
Îndepărtarea florilor ar putea ajuta și la creșterea randamentului cartofului, deoarece energia pe care planta o trimite în mod normal pentru a produce fructe și semințe este redirecționată către formarea tuberculilor, sub pământ.
Îndepărtarea florilor de cartofi este un pas opțional. Dacă prezența lor nu amenință copiii sau animalele de companie, este bine să lași plantele de cartof să înflorească dacă vrei să te bucuri de florile lor.
Ar trebui să tăiați plantele de cartofi?
Cartofii sunt relativ ușor de cultivat. Tăierea plantelor de cartofi nu este întotdeauna necesară. Cu toate acestea, dacă planta are frunziș excesiv, care limitează circulația aerului sau expunerea la soare, o puteți tăia.
Cum știm când cartofii sunt gata de recoltat
Majoritatea plantelor începe să înflorească cu câteva săptămâni înainte ca aceștia să fie gata de recoltat.
Ar trebui să recoltați cartofi mici (cei noi) la două până la trei săptămâni după ce au terminat de înflorit și să recoltați cartofii pentru depozitare (cei maturi) la două până la trei săptămâni după ce frunzișul plantei a murit.