"Avem 4,2 miliarde de euro dintr-o alocare totală de 5,6 miliarde de euro, iar în următoarele săptămâni situaţia se va îmbunătăţi şi mai mult. Mai sunt câteva proiecte în curs de aprobare, unele la Comisia Europeană, iar altele la Autoritatea de Management. Ne aşteptăm ca în câteva luni să reuşim să închidem această perioadă de programare din punct de vedere al angajării fondurilor", a spus el.
Însă, potrivit lui Burnar, este nevoie de un răspuns corespunzător al pieţei în procesul de atribuire a contractelor de lucrări servicii şi echipamente.
"Trebuie spus că perioada 2012 – 2013 este o perioadă decisivă din punct de vedere al contractării componentelor de investiţii incluse în proiectele noastre", a subliniat acesta.
Florian Burnar a precizat că pe Axa prioritară 1 – Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată sunt 31 de proiecte aprobate, cu o valoare totală de 3,367 miliarde de euro (fără TVA), din care contribuţia Uniunii Europene 2,599 miliarde de euro.
‘În acest moment, proiectele de infrastructură aprobate în sectorul de apă sunt în număr de 31. Vorbim în mare parte despre proiecte majore de infrastructură de peste 50 milioane de euro. Este şi un proiect mai mic ca valoare, o completare a proiectului de la Constanţa, respectiv un proiect nemajor la Eforie Sud’, a explicat Florian Burnar.
În sectorul de deşeuri, sunt 17 proiecte aprobate şi alte două proiecte în curs de aprobare. De asemenea, există în pregătire 20 de proiecte.
"În cadrul Axei 2 – în afară de domeniul deşeurilor, există şi un domeniu de intervenţie pentru siturile contaminate. Aici sunt finanţate în prezent două proiecte. Un al treilea proiect, Turda – este în curs de finalizare şi estimăm finanţarea a încă două proiecte în cursul acestui an", a adăugat Burnar.
În sectorul de termoficare există şapte proiecte aprobate, banii alocaţi fiind deja epuizaţi.
Pe Axa prioritară 5 – Inundaţii şi zona costieră există mai multe proiecte, proiectul de infrastructură Prut-Bârlad fiind acum spre aprobare la CE.
"Aşteptăm decizia în cursul acestei luni sau cel mai târziu în cursul lunii iulie", a adăugat reprezentantul MMP.
Tot pe această axă mai sunt în pregătire zece proiecte privind realizarea hărţilor de hazard pentru inundaţii în zece bazine hidrografice. Acestea se află în derulare la nivelul beneficiarului – Administraţia Naţională Apele Române. La acestea se adaugă un set de circa 15 proiecte pentru finanţarea de măsuri urgente în sectorul inundaţiilor, cu o valoare aproximativă de 150 milioane de euro, care sunt în curs de pregătire sau de selecţie, după caz.
"Mai avem un proiect important – proiectul Watman – care este, practic, un sistem integrat la nivel naţional pentru prevenirea riscului la inundaţii, un proiect de circa 83 milioane de euro", a mai spus Burnar.
Tot în cadrul Axei 5 se mai finanţează şi "Reabilitarea şi protecţia zonei costiere a Mării Negre", unde există un proiect finanţat din POS-ul de Mediu pentru pregătirea unui Master Plan şi a Aplicaţiei de finanţare, care vizează o valoare de investiţie de circa 100 de milioane de euro.
"Proiectul ar trebui să fie gata – este în derulare în acest moment, avem un consultant care lucrează destul de repede şi bine – ar trebui să fie gata la finalul acestui an, astfel încât în 2012-2013 să fie contractate lucrările", a subliniat directorul din MMP.
Pentru viitor, potrivit lui Florian Burnar, MMP îşi propune să finalizeze în următoarele luni procentul de aprobare a proiectelor şi să demareze activitatea de pregătire a noilor proiecte pentru perioada 2014 – 2020.
‘Ne vom axa cu prioritate pe sectorul de apă şi pe sectorul siturilor contaminate. La Apă avem nişte obligaţii clare de îndeplinit până în 2018, iar siturile contaminate sunt un domeniu ce necesită intervenţii urgente", a conchis şeful Direcţiei Programare şi Evaluare din MMP.