DNA aduce acuzații de spălare de bani împotriva lui Florin Coldea. Fostul șef al SRI a fost eliberat pe cauțiune de 500.000 de lei în loc de arest. El a fost plasat sub control judiciar. Acuzațiile aduse sunt extrem de grave.
Fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, și șeful direcției Juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile. Procurorii DNA de la Secția I pentru Combaterea Faptelor de Corupție sunt cei care au luat decizia. Cei doi foști oficiali SRI sunt vizați de un dosar în care sunt acuzați de fapte de trafic de influență și spălare de bani.
Fostul șef al SRI a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.
„E prea târziu pentru o discuție la ora asta. Promit că mâine. Sunt nevinovat”, a spus Coldea, exclusiv celor prezenți.
Dumitru Dumbravă și avocatul Trăilă au fost, de asemenea, plasați sub control judiciar. Și acestora li s-a impus o cauțiune de 500.000 de lei. Cei doi, împreună cu Florian Coldea sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani.
Cum s-au împărțit banii dați de afaceristul Cătălin Hideg
Conform surselor G4Media, din suma de 100.000 de euro pe care omul de afaceri Cătălin Hideg ar fi dat-o lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă, iar restul de 80.000 de euro ar fi fost împărțiți între Coldea și Dumbravă.
Cei trei suspecți s-au contrazis în declarațiile lor date în fața procurorului.
Patronul companiei Sanimed International a fost condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare. El a fost vizat de acuzații de folosire de documente false și spălare de bani. Acest caz a fost primul investigat în România de către Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.
Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au cerut 600.000 de euro
Cătălin Hideg a făcut public, în aprilie, faptul că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-au cerut 600.000 de euro plus TVA pentru „optimizarea” dosarului său de corupție.
În timp ce Coldea era încă audiat la DNA, Cătălin Hideg a detaliat modul în care a decurs operațiunea prin care i s-a cerut bani pentru a scăpa de dosarul penal.
„În doi ani de zile, cât am stat în control judiciar în România, cred că au venit peste 100 de persoane care mi-au spus că numai domnul Coldea îmi poate rezolva problema. În momentul în care am încheiat contractul cu dânșii, au spus că în mod normal, dacă lucrurile decurg bine, dacă judecătorul de la Tribunal, la fond, care a fost studentul domnului Trăilă, va da o rezoluție pozitivă, la Curtea de Apel, va fi mai simplu și că vom scădea acești ani cu voioșie”, a spus Cătălin Hideg, la Antena 3 CNN.
Omul de afaceri a furnizat informații despre persoanele implicate în lanțul infracțional.
„Dan Tocaci a vorbit cu Bogdan Neidoni, Bogdan Neidoni cu domnul Coldea, domnul Coldea, a vorbit cu domnul Dumbravă. Dumbravă m-a primit la birou pentru a discuta despre această situație, mi-a explicat care sunt condițiile de optimizare a acestei situații. După care mi l-a recomandat pe domnul Trăilă”, a spus acesta.
Fostul adjunct al SRI, cauțiune de 500.000 de lei
Florian Coldea a fost pus sub control judiciar, iar pentru el s-a stabilit o cauțiune în valoare de 500.000 de lei.
Presa centrală a relatat că cei doi foști oficiali ar fi pretins 600.000 de euro de la omul de afaceri Cătălin Hideg. Florian Coldea era nemulțumit deoarece nu primise toți banii, ci doar o parte. Drept urmare, au început presiunile asupra lui Cătălin Hideg. În acest dosar, se pare că cei doi – Coldea și Dumbravă – sunt acuzați de încasarea a cel puțin 400.000 de lei de la omul de afaceri Cătălin Hideg.
Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt acuzați de încasarea a 400.000 lei de la omul de afaceri Cătălin Hideg.
Ceilalți doi inculpați din dosarul foștilor șefi SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, sunt avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci, un apropiat al omului de afaceri Florian Walther. Aceștia sunt sub control judiciar, cu cauțiuni de 500.000 lei și, respectiv, 150.000 lei. Sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, precum și de complicitate la aceste infracțiuni în dosarul DNA Coldea.
Cei doi foști oficiali SRI au dat declarații la DNA
Surse judiciare au informat că dosarul nu include, deocamdată, presupuse fapte de șantaj. Potrivit surselor, dosarul se bazează pe denunțul lui Cătălin Hideg. Cei doi foști oficiali SRI s-au prezentat la DNA și au răspuns acuzațiilor. Hideg a denunțat oferirea de bani în schimbul influenței lor.
Dosarul este bine documentat, având și probe furnizate de Hideg. Banii primiți ilegal de la Hideg ar fi fost „albiți” prin contracte de consultanță false. Contractul inițial a fost între Hideg și Doru Trăilă. Apoi cu firma lui Dumbravă. În final, cu firma lui Coldea. Astfel, banii au ajuns la cei doi foști oficiali.
„Sursele autorului acestui material afirmă că dosarul este extrem de bine documentat, pe lângă informațiile și probele presupuse a fi fost furnizate de denunțătorul Hideg. Referitor la spălarea de bani a sumelor primite nelegal de la afaceristul Hideg, sursele autorului precizează că acestea ar fi fost disimulate și „albite” prin intermediul unor contracte de consultanță care în realitate nu s-au derulat. Contractul inițial ar fi fost încheiat între omul de afaceri și avocatul Doru Trăilă, după care ar fi fost încheiat un contract de consultanță cu firma lui Dumitru Dumbravă. Ulterior, firma lui Dumbravă ar fi încheiat un contract subsecvent cu firma lui Florian Coldea, acesta fiind traseul prin care se presupune că banii au ajuns de la afaceristul Hideg la cei doi foști oficiali, scrie știripesurse.
Detalii referitoare la o posibilă protejare a fostului prim-adjunct al serviciului de informații
În ceea ce privește o posibilă protejare a fostului prim-adjunct al SRI de către instituție, așa cum susținea Coldea în mod repetat, s-a dovedit a fi doar o iluzie. Dosarul DNA în care este implicat Coldea o confirmă!
“Nu cred că SRI-ul de azi are vreo implicare în acest dosar, nici în favoarea, nici împotriva lui Coldea și a celorlalți implicați. Chiar dacă SRI ar fi vrut să blocheze acest dosar, nu ar fi putut. Denunțul lui Hideg și înregistrările prezentate public în presă și depuse la DNA sunt arhisuficiente. Procurorul a avut doar o formalitate de îndeplinit. Revenind la prima ideea, să nu uităm că faptele au fost comise la 7 ani după ce Coldea nu a mai fost prim-adjunct al SRI. Magia dosarelor copiate din sistem se pierde ușor-ușor…” a comentat jurnalistul Dan Andronic pe Facebook.