Decizia Curții de Apel București în dosarul Coldea
Curtea de Apel București a decis, astăzi, menținerea măsurii preventive a controlului judiciar pentru trei dintre principalele figuri implicate în dosarul de corupție legat de Florian Coldea, fostul prim adjunct al SRI, notează evz.ro.
Astfel, Florian Coldea, împreună cu Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice a SRI, și avocatul Doru Trăilă, vor continua să se afle sub control judiciar, măsură ce a fost prelungită de instanțele din România pentru o perioadă de 6 luni.
Decizia a fost luată de judecătorul Andrei Viorel Iugan, care a dispus, totodată, modificarea unor condiții ale controlului judiciar.
Astfel, instanța a hotărât ca cei trei inculpați să poată părăsi teritoriul României, însă numai cu condiția de a nu depăși granițele Uniunii Europene, pentru a preveni posibilele fugi în afaceri internaționale.
Pentru a ieși din spațiul Uniunii Europene, aceștia trebuie să obțină acordul procurorului, al judecătorului de drepturi și libertăți sau al instanței de judecată.
Modificarea ordonanței anterioare
Decizia Curții de Apel vine ca urmare a unei modificări parțiale a ordonanței emise pe 8 noiembrie 2024 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (DNA).
În timp ce măsurile de control judiciar pe cauțiune rămân valabile, instanța a desființat doar parțial ordonanța, modificând obligația impusă inculpaților de a nu părăsi teritoriul Uniunii Europene.
Astfel, aceasta a fost înlocuită cu interdicția de a depăși granițele UE fără încuviințarea autorităților competente, inclusiv a judecătorului de cameră preliminară.
Concluzii ale instanței
În ceea ce privește restul măsurilor preventive, instanța a hotărât să le mențină, arătând că, deși a fost modificată condiția referitoare la deplasările internaționale, controlul judiciar continuă să se aplice în cazul celor trei inculpați.
Aceasta reprezintă o ajustare importantă a măsurilor preventive din dosarul care continuă să atragă atenția opiniei publice, fiind legat de acțiuni de corupție în rândul unor figuri importante din serviciile de informații ale României.
Decizia Curții de Apel București este definitivă și va trebui să fie respectată de către inculpați. Rămâne de văzut în ce măsură acest dosar va continua să influențeze percepția publicului asupra instituțiilor de forță din România și asupra reformelor necesare în domeniul luptei împotriva corupției.