Florian Coldea, prima reacție după ce a fost pus sub control judiciar: Mă consider nevinovat

Florian Coldea, SRI

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Fostul șef al SRI, Florian Coldea, a avut o primă reacție după ce a fost plasat sub control judiciar. Coldea a transmis un comunicat în care susține, printre altele, că este nevinovat.

Florian Coldea, prima reacție după ce a fost pus sub control judiciar

Fostul șef al SRI, Florian Coldea, și generalul Dumitru Dumbravă au fost plasați sub control judiciar după ce au fost acuzați de trafic de influență de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Aceștia au fost audiați timp de aproape 15 ore la sediul DNA și li s-a impus interdicția de a părăsi teritoriul țării.

Florian Coldea a emis un comunicat de presă după decizia procurorilor, în care afirmă:

  • Se consideră nevinovat de faptele de care este acuzat.
  • A respectat întotdeauna spiritul și litera legii, atât ca demnitar al statului, cât și ca persoană privată.
  • Are încredere în justiția din România pentru a-și dovedi nevinovăția.
  • Va colabora deplin cu organele de cercetare penală pentru stabilirea adevărului.
  • Nu va face alte declarații publice înainte de finalizarea anchetei, criticând campaniile mediatice defăimătoare împotriva sa.
SURSA FOTO: Dreamstime

Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și Dan Tocaci, plasați sub control judiciar

DNA a anunțat oficial punerea sub acuzare pentru trafic de influență a lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, aceștia fiind plasați sub control judiciar pe cauțiune. În dosar mai sunt implicate și alte trei persoane, inclusiv avocatul Doru Trăilă și un apropiat al celor trei, Dan Tocaci.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”, a transmis DNA.

Conform DNA, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (doi oameni de afaceri și avocatul) ar fi pretins suma de 700.000 de euro plus TVA de la un om de afaceri (martor în cauză) în schimbul influenței asupra unor magistrați pentru obținerea unor hotărâri favorabile în dosarul său penal. Suma a fost ulterior negociată la 600.000 de euro plus TVA, din care aproximativ 100.000 de euro ar fi fost deja plătiți.

Pe durata controlului judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte mai multe obligații, inclusiv:

  • Să nu părăsească teritoriul României.
  • Să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Dosarul a fost deschis în urma unui denunț formulat de omul de afaceri Cătălin Hideg. Acuzațiile de trafic de influență și spălare de bani ridică întrebări serioase cu privire la integritatea unor foști oficiali de rang înalt din SRI. De asemenea, cazul subliniază importanța respectării legii și responsabilităților care vin odată cu deținerea unor funcții publice înalte.