Ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă aduce noi suspiciuni. Procurorii verifică dacă cei doi au încălcat măsurile de control judiciar. Aceștia au fost acuzați de trafic de influență, fiind plasați sub control judiciar pe cauțiune. Deciziile luate în acest caz și evenimentele recente stârnesc întrebări privind respectarea obligațiilor impuse.

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, suspectați de încălcarea controlului judiciar

Procurorii DNA suspectează că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au încălcat măsurile impuse de controlul judiciar.

Dumitru Dumbravă
Dumitru Dumbravă (captură de ecran YouTube)

Conform unor informații publicate de G4media.ro, există indicii conform cărora cei doi ar fi comunicat indirect cu martorul-denunțător Cătălin Hideg. Aceasta ar reprezenta o încălcare gravă a obligațiilor stabilite de instanță.

Într-o decizie recentă, Curtea de Apel București a permis inculpaților să călătorească în spațiul Uniunii Europene cu aprobarea procurorului sau instanței.

Totuși, contactul direct sau indirect cu martorii rămâne interzis, inculpații având interdicție să ia legătura cu martorul-denunțător pe orice cale.

Abordarea denunțătorului ridică întrebări

Martorul-denunțător Cătălin Hideg a fost contactat de o persoană pe nume Mihai Guțanu. Guțanu, fost președinte al PNȚCD Sector 6, a încercat să obțină o declarație din partea lui Hideg privind presupusele neadevăruri din demersurile sale judiciare.

Procurorii investighează dacă acest contact a fost inițiat la cererea explicită a lui Coldea sau Dumbravă.

În cadrul unei dezbateri din noiembrie 2024, un procuror a explicat că această situație a determinat prelungirea controlului judiciar. De asemenea, rămâne de stabilit dacă persoana trimisă să-l abordeze pe Hideg a acționat în numele inculpaților.

”Împrejurări cu aspect de noutate, apărute după prelungirea măsurii preventive, în sensul că denunțătorul a fost contactat de o persoană, Guțanu Mihai (n.red. – fost președinte al PNȚCD Sector 6 (2009), fost șef Birou Turism în Primăria Capitalei (2012), actual șef serviciu la Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului), care și-a asumat să scoată un pretins adevăr la iveală, să procedeze la încercarea de a-l face pe denunțător să recunoască, să admită implicit sau direct că demersurile sale judiciare de până acum nu sunt întrutotul sincere și că dacă ar fi știut unde se ajunge, nu le-ar mai fi făcut, astfel că Ministerul Public (n.red. – procurorul) a reținut că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar.

Suspiciunea a determinat prelungirea măsurii controlului judiciar și nu o solicitare de înlocuire cu o măsură preventivă mai gravă.

Abordarea denunțătorului rămâne să se verifice de către Parchet în continuare, dacă a avut loc sau nu la solicitarea expresă a inculpaților și a cărora dintre inculpați”, a afirmat procurorul de ședință în cadrul dezbaterilor din 14 noiembrie 2024.

Implicarea lui Coldea în trafic de influență, neclarificată

Procurorii nu au lămurit încă rolul generalului în rezervă Florian Coldea în traficul de influență imputat de denunțător.

Florian Coldea
Florian Coldea

Într-un document judiciar, judecătorul Andrei Iugan a menționat că este posibil ca faptele să fi fost comise prin intermediul altor persoane, inclusiv Bogdan Neidoni și Dan Tocaci.

O investigație a fost lansată pentru a analiza telefoanele lui Tocaci. Potrivit informațiilor, acestea ar putea conține probe esențiale pentru a confirma acuzațiile aduse.

”Chiar dacă la acest moment nu se poate proba traficul de influență cu prilejul respectivei interacțiuni (n,red. – întâlnirea din 29 iulie 2023 dintre Coldea și Hideg), există posibilitatea ca infracțiunea să se fi realizat de către Coldea Florian prin intermediul lui Bogdan Neidoni și Dan Tocaci sau prin intermediul lui Dumitru Dumbravă (chestiune care însă va trebui lămurită de procuror)”, a declarat judecătorul Iugan în motivare.

Legături financiare între Coldea și Dumbravă

Ancheta arată că există suspiciuni rezonabile privind transferul de bani între firmele de consultanță ale celor doi inculpați.

Într-un caz concret, suma de 87.000 de lei a fost virată de firma lui Dumbravă către cea a lui Coldea, imediat după ce Dumbravă primise bani de la o societate de avocatură.

La scurt timp, o altă tranzacție între aceleași entități a fost efectuată, de data aceasta pentru o sumă mai mică. Aceste transferuri ridică întrebări privind legăturile financiare dintre cei doi și posibila utilizare a acestor fonduri în scopuri ilicite.

Acuzații și măsuri preventive

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost plasați sub control judiciar în mai 2024, după ce DNA i-a acuzat că au cerut 600.000 de euro de la omul de afaceri Cătălin Hideg.

În schimb, inculpații ar fi promis că vor influența magistrații pentru obținerea unei pedepse mai ușoare în cazul acestuia.

Alături de generalii în rezervă, avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci sunt și ei vizați de anchetă.

Procurorii au extins investigația, susținând că inculpații ar fi cerut aceeași sumă de bani primarului din Rovinari, Robert Filip, cu promisiunea că vor influența decizii judiciare favorabile.