În general, plantele perene sunt considerate rezistent și de aceea multe pot fi semănate direct în grădină, mai puțin în interior. Atunci când este semănată direct, planta va înflori fie în primăvara, fie în vara celui de-al doilea an, continuând să înflorească ulterior, an după an.
Conform Prevention, există numeroase avantaje când ne gândim să investim în plante perene, dar alegerea poate deveni stresantă. Și asta pentru că există o paletă infinită de plante perene și până și experții în grădinărit au probleme în a-și alege preferatele.
Ce sunt plantele perene
Sunt plante care trăiesc trei sau mai mulți ani. Anumite plante perene vor rămâne veșnic verzi sau vor păstra o rozetă verde de frunze la bază și iarna. ”Plantele perene cresc în climate diferite și înfloresc, de obicei, din primăvară până la sfârșitul verii”, spune horticultorul Susan Hyland.
Condițiile meteorologice și alte aspecte, cum ar fi seceta, afectează durata, productivitatea sau momentul în care planta va crește. Regiunile nordice ale Statelor Unite, cu sezon de creștere mai scurt și temperaturile mai scăzute, pot transforma efectiv ceea ce este considerat drept peren într-o plantă anuală.
Cum să alegeți plantele perene
Experții recomandă să faceți câteva cercetări online pentru a vedea care tipuri de plante perene se descurcă cel mai bine în regiunea în care locuiți. „Unele pot fi foarte tolerante la secetă; Altele preferă mai multă apă”, spune ea. De aceea, cel mai bine ar fi să le alegeți pe cele care se adaptează deja la condițiile locale. Cele mai multe plante perene necesită mai puțină apă odată stabilite, fiind mai avantajos pentru cei care grădinăresc în zone predispuse la secetă și doresc să își reducă consumul de apă.
Iată care sunt cele mai bune plante perene.
1. Margaretele
Aceste flori frumoase, cu petale albe vesele, care au un centru galben strălucitor, pot înflori de la an la an, în fiecare vară.
2. Suzana cu ochi negri
Thunbergia alata, numită în mod obișnuit viță de vie ”Suzana cu ochi negri”, este o specie erbacee perenă de plante cățărătoare din familia Acanthaceae. Sunt plante rezistente care produc flori galbene aurii cu centrul maro închis, pe tot parcursul verii.
3. Crinii
Crinii vin într-o gamă largă de culori și au un miros deosebit de dulce. Sunt flori foarte rezistente, care merită plantate în orice grădină.
4. Bujorii
Ca și crinii, bujorii au și un miros superb, unic, foarte plăcut. Sunt flori mari, în nuanțe de alb și roz, care merită cultivate în orice grădină.
5. Violetele
Aceste flori sălbatice frumoase arată ca margaretele, dar sunt în nuanțe violet, și tind să înflorească de la mijlocul până la sfârșitul verii și chiar la începutul toamnei.
6. Coreopsis
Florile Coreopsis au un aspect asemănător margaretei, cu frunze care miros a lemn-dulce. Sunt un plus pentru orice grădină.
7. Garofiţele
Sunt, probabil cele mai cunoscute flori perene, aşa că nu mai au nevoie de descriere. Sunt iubitoare de soare și nu au nevoie de foarte multă apă.
8. Saxifraga
De regulă este considerată plantă de apartament, chiar dacă se poate dezvolta şi în grădinile orientate spre Nord. Este considerată mai curând o plantă decorativă datorită frunzelor, cu un aspect uşor ţepos, neplăcut la atingere.
9. Mixandre
Mixandrele pot fi albe, roz, roşii, galbene şi violet. Preferă soarele, dar nu rezistă foarte bine la temperaturi caniculare. Ideal ar fi să le plantaţi primăvara, în aprilie. A fi bine să evitaţi să le udaţi direct pe frunze.
10. Sedum
Este un gen de plante cu flori din familia Crassulaceae. Aceste plante prezintă ciorchini de flori într-o gamă largă de culori, însuflețind grădina.