Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că securitatea alimentară a UE nu poate fi garantată fără o dezvoltare puternică a zootehniei. În acest context, subliniază el, ar trebui modificat regulamentul european.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a participat recent la Congresul European al Fermierilor. În cadrul evenimentului, social-democratul a lansat mai multe avertisment și a subliniat că securitatea alimentară a UE nu poate fi garantată fără o dezvoltare puternică a zootehniei.
Florin Barbu apără rolul fermierilor în UE
În primul rând, ministrul a explicat că „trebuie să subliniem mult mai clar cât de importantă este zootehnia” în discuţiile despre viitorul agriculturii europene.
De asemenea, creşterea animalelor joacă un rol esenţial în asigurarea proteinei necesare pentru alimentaţia populaţiei.
În acest context, este vital să continuăm să sprijinim acest sector, spune ministrul.
„În discuţiile despre viitorul agriculturii europene, trebuie să subliniem mult mai clar cât de importantă este zootehnia. Creşterea animalelor joacă un rol esenţial în asigurarea proteinei necesare pentru alimentaţia populaţiei şi este vital să continuăm să sprijinim acest sector. Regulamentul european trebuie sa fie urgent modificat, astfel încât animalele de reproducţie să fie incluse ca investiţii eligibile aferente Fondului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în cadrul Planurilor strategice, ţinând cont de faptul că sunt înregistrate ca mijloace în contabilitatea agricolă si sunt utilizate în mai multe cicluri de producţie. Fără o dezvoltare puternică a zootehniei, nu putem garanta securitatea alimentară”, a explicat Barbu.
Efectele războiului din Ucraina în agricultura europeană nu au dispărut
Ministrul a explicat și că efectele războiului din Ucraina în agricultura europeană nu au dispărut. Din acest motiv, spune el, este necesară extinderea aplicării Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie în sector. Este necesară și creşterea plafonului individual de ajutor per întreprindere agricolă, potrivit explicațiilor oferite de Florin Barbu.
„După cum ştiţi, am solicitat Comisiei Europene să analizeze urgent realităţile cu care se confruntă fermierii şi să crească plafonul individual aplicabil sectorului agricol primar la 560.000 euro per beneficiar. Pentru a preveni falimentul fermierilor şi a susţine redresarea sectorului, România propune prelungirea perioadei de aplicare a acestui ajutor până la cel puţin 30 iunie 2025”, a mai spus el.
Va continua să susţină simplificarea procedurilor pentru fermierii români
Ministrul subliniază și că va continua să susţină, atât la nivel naţional, cât şi în cadrul Consiliului AGRIFISH, simplificarea procedurilor pentru fermierii români.
Astfel, aceștia ar trebui să aibă acces la resursele de care au nevoie.
„Acesta este şi motivul pentru care la nivel european solicit de fiecare dată simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC), astfel încât să compensăm în mod real pierderile fermierilor. La fel de important este ca orice nouă iniţiativă a Comisiei Europene să fie însoţită de o evaluare clară a impactului asupra sectorului agricol şi să fie adaptată nevoilor curente ale fermierilor. Din punctul meu de vedere şi sunt convins că suntem pe aceeaşi lungime de undă, în următoarele 15 luni, una dintre cele mai mari provocări va fi aprobarea unui nou cadru financiar multianual, unde ne dorim un buget mult mai consistent al PAC, care să ducă la o creştere, cel puţin la nivelul inflaţiei, de până la 1% din PIB-ul Uniunii Europene”, a completat șeful de la MADR.
Fără o agricultură profitabilă, nu putem vorbi de sustenabilitate, inovaţie sau investiţii
Florin Barbu a explicat apoi că fermierii au nevoie de venituri stabile şi condiţii corecte pentru a-şi continua activitatea.
De asemenea, el a subliniat și un pericol real. Potrivit ministrului, nu putem vorbi de sustenabilitate, inovaţie sau investiţii, fără o agricultură profitabilă.
„De aceea, orice politică trebuie să sprijine atât protecţia mediului, cât şi creşterea economică a fermierilor pentru ca aceştia să rămână competitivi pe piaţa europeană şi globală. Din acest motiv, aplicarea convergenţei externe este esenţială pentru a asigura stabilitatea veniturilor şi un tratament corect şi egal între fermierii de pe teritoriul UE”, a subliniat Barbu.
Unul dintre obiectivele României este şi modificarea celor 3 regulamente europene care interzic utilizarea neonicotinoidelor în tratamentul seminţelor (783, 784 şi 785/2018).
Este necesară această excepţie pentru seminţele folosite la înfiinţarea culturilor în regiunile unde condiţiile naturale duc constant la depăşirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol, potrivit ministrului.
Dăunătorii reprezintă o problemă majoră. Din acest motiv, fermierii au nevoie de instrumente eficiente pentru a-şi proteja culturile, a avertizat Florin Barbu.
„Este esenţial să identificăm soluţii alternative eficiente înainte de a interzice substanţele autorizate pentru protecţia plantelor pe care fermierii se bazează în prezent. Fără astfel de soluţii, impactul asupra preţurilor şi economiei din sectorul agricol ar putea fi semnificativ, fermierii ar risca pierderi majore, care vor duce la creşterea preţurilor produselor agricole”, a mai spus Barbu.
Fiecare stat membru ar trebui să aibă libertatea de a lua măsuri specifice
Florin Barbu a subliniat apoi faptul că fiecare stat membru ar trebui să aibă libertatea de a lua măsuri specifice. Acestea trebuie luate în funcţie de condiţiile habitatului şi de efectivele existente.
„Împreună, putem găsi cele mai bune soluţii pentru ca fermierii şi cooperativele noastre să aibă un viitor predictibil. Ministerul Agriculturii se asigură că vocea fermierilor şi cooperativelor este ascultată şi că legislaţia europeană va fi una echilibrată, care să sprijine sustenabilitatea sectorului agricol şi cred cu tărie că este esenţial să creăm un cadru în care fiecare fermier din România şi din Uniunea Europeană să fie competitiv şi sustenabil”, a conchis ministrul.