Florin Barbu, despre provocările PAC: Trebuie o susținere financiară mai consistentă

Florin Barbu

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat cu comisarul european Janusz Wojciechowski despre viitorul Politicii Agricole Comune. Șeful de la Agricultură a punctat necesitatea unei susțineri financiare mai consistente a PAC.

Ministrul Florin Barbu, despre provocările PAC

În cadrul unei întâlniri desfășurate la București, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a discutat cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, despre prioritățile și provocările viitoarei Politici Agricole Comune (PAC).

Subiectele abordate au inclus extinderea perioadei și creșterea plafonului cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majorarea sprijinului și suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol, precum și derogările pentru neonicotinoide în vederea protejării culturilor de primăvară.

Florin Barbu a subliniat importanța asigurării unui buget consistent pentru plățile directe în cadrul viitoarei PAC, pentru a garanta un nivel egal al sprijinului pentru toți fermierii din Uniunea Europeană. Acest aspect este vital în asigurarea veniturilor și securității alimentare.

Derogări pentru utilizarea neonicotinoidelor

De asemenea, s-a discutat despre necesitatea modificării Regulamentului UE 2115/2021 pentru a permite eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție și despre importanța continuării derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor.

Astfel, șeful de la Agricultură a spus că România solicită modificarea Regulamentelor 783, 784 și 785/2018 „în sensul completării cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în anumite regiuni, unde se identifică depășirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol”.

„Este foarte important pentru fermierii români să poată folosi în continuare cele trei substanțe neonicotinoide interzise, care nu au înlocuitori adecvați. În acest sens, România va propune în cadrul Consiliului de Miniștri o solicitare de modificare a Regulamentelor mai sus menționate, împreună cu toate argumentele tehnice necesare. Este importantă pentru România acordarea în continuare a derogărilor pentru neonicotinoide”, a transmis el.

Comisarul european Janusz Wojciechowski a apreciat evoluția sectorului agricol românesc și a subliniat importanța producerii în cantități mari și cu metode sustenabile. El a evidențiat rolul esențial al României în asigurarea securității alimentare la nivel regional și global.

SURSA FOTO: Facebook

PAC trebuie susținute financiar mai consistent

În cadrul discuțiilor, s-a punctat și importanța unei susțineri financiare mai consistente a Politicii Agricole Comune, adaptată cerințelor fermierilor și cu un accent pe simplificarea mecanismelor de implementare.

Ministrul Florin Barbu a subliniat oportunitatea de a fi evaluate următoarele elemente esențiale pentru producătorii agricoli din țara noastră:

  • sprijin egal pentru toți fermierii din statele membre ale UE;
  • menținerea unui buget consistent al plăților directe din Pilonul I, acestea fiind vitale în garantarea veniturilor și securității alimentare.

La întâlnire au participat și reprezentanți ai Reprezentanței Comisiei Europene în România, alături de oficiali din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și din alte instituții relevante pentru sectorul agricol.