Florin Barbu dorește prelungirea interdicției importurilor de cereale ucrainene
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat joi, pe 14 septembrie, că își dorește prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina, în contextul în care România a semnat un acord de prelungire a interdicţiei de la 15 septembrie.
Oficialul este convins că se vor lua cele mai bune „măsuri atât economice şi financiare, cât şi acte normative pentru a sprijini şi proteja fermierii români”.
Întrebat la finalul ședinței de Guvern care este poziția sa privind interzicerea importurilor de cereale ucrainene, Florin Barbu a răspuns:
„Poziţia mea a fost foarte clară. Aşa cum şi comisarul european a felicitat România pentru că a semnat un acord cu cele cinci state care sunt afectate de războiul din Ucraina pentru a prelungi interdicţia de la 15 septembrie, sigur că în continuare îmi doresc acest lucru.
Sunt sigur că vom lua cele mai bune măsuri atât economice şi financiare, cât şi acte normative pentru a sprijini şi proteja fermierii români. Sigur că îmi doresc prelungirea aceste interdicţii”, a afirmat ministrul.
Ministrul a fost întrebat, de asemenea, cum va proceda dacă poziţia instituţiilor europene va fi una diferită.
„Mai sunt două zile. Haideţi să aşteptăm decizia”, a spus Florin Barbu, citat de news.ro.
Marcel Ciolacu i-a cerut lui Florin Barbu să se pregătească pentru decizie
Tot joi, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Agriculturii să fie pregătit pentru decizia Comisiei Europene de mâine privind importul de cereale din Ucraina.
Acest lucru presupune a avea gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri.
”Îi cer ministrului Agriculturii, dl Florin Barbu să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri”, a declarat acesta în cadrul ședinței de Guvern.
Șeful Executivului a subliniat că susținerea agricultorilor români este vitală.
”Ştiu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susţinem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers”, a adăugat el.
Sprijin de urgență pentru fermierii din sectorul vegetal
În cadrul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat că se va aproba un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, se vor acorda 65 de milioane de lei în plus pentru Programul Tomata.
Potrivit prim-ministrului, ”sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrări agricole”. Acesta a adăugat că ”bugetul total este de 60 milioane de euro, asigurat şi din fonduri europene, şi din bugetul naţional”.
Sprijin pentru producătorii agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina. Asta are Guvernul pe agenda ședinței de joi, 14 septembrie.
Pe aceeași agendă se mai află și:
aprobarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023 – 2024
alocarea unei sume în scopul instruirii personalului de specialitate din Ucraina pentru acordarea primului ajutor calificat