Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că tariful pentru asigurarea obligatorie a utilajelor agricole (RCA) va fi menținut la nivelul anului precedent.
Tariful pentru asigurarea obligatorie a utilajelor agricole (RCA) va fi menținut la fel ca în 2023. Aceste asigurări au fost date de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Într-o declarație dată vineri, în județul Prahova, el a spus că este important ca fermierii să evite să devină victime ale anumitor partide politice care încearcă să-și asume acest protest.
El a ținut să sublinieze că protestele au luat amploare pornind de la discuțiile referitoare la RCA. Florin Barbu a atras atenția că tarifele pentru asigurarea obligatorie a utilajelor agricole au fost menținute la nivelul anului precedent.
În plus, ministrul a ținut să arate că se va suporta în continuare acciza pentru motorină în beneficiul fermierilor.
Florin Barbu anunță că RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut
Conform explicațiilor oferite, în anul 2023, s-a oferit o subvenție de 50% din consumul de motorină, finanțată din bugetul de stat.
„Am spus-o şi o spun în continuare, protestele au început de la RCA. Eu vreau să anunţ în premieră că RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut, vreau să anunţ că şi anul acesta (…) suportăm acciza la motorină pentru fermieri.
În anul 2023 am subvenţionat 50% din consumul de motorină, subvenţie de la bugetul de stat. Practic, acest protest spontan care s-a realizat nu ştiu dacă s-a realizat de către fermieri”, a afirmat Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii susține că s-a dorit un protest cu conotații politice
Chestionat cu privire la posibilitatea ca protestul să aibă conotații politice, ministrul a dat un răspuns categoric. El a spus că toată lumea își poate da seama că s-a încercat să fie un protest cu tentă politică.
Ministrul a menționat că este deschis pentru dialog cu fermierii. În plus, Florin Barbu a arătat că este pregătit să discute și are toate măsurile necesare, mai ales în contextul în care pentru prima dată în România alocăm 2% din PIB pentru agricultură.
„Din ce s-a văzut în ultimele zile, cred că şi dvs aţi putea să vă daţi seama că s-a încercat a fi un protest politic.
Noi aşteptăm fermierii şi, aşa cum spuneam, suntem la dispoziţie şi avem toate măsurile pentru că este pentru prima oară în România când avem 2% din PIB pe agricultură”, a spus ministrul Agriculturii.
Vor începe discuțiile cu fermierii
Florin Barbu a subliniat din nou importanța dialogului. El a confirmat că începând de luni vor începe discuțiile cu fermierii cu privire la revendicările lor.
Ministrul a mai spus că, până în acel moment, nu a primit solicitări din partea protestatarilor pentru a discuta la Ministerul Agriculturii. Florin Barbu a spus că a deschis ușa Ministerului Agriculturii pentru fermieri. El a spus că a invitat formele asociative, inclusiv fermierii din stradă, să participe la discuții.
„În momentul de faţă, pot să vă spun că nu am primit o solicitare din partea celor care protestează pentru a veni la Ministerul Agriculturii să aibă o discuţie cu ministrul Agriculturii. Nu s-a prezentat niciun fermier la Ministerul Agriculturii.
Uşa Ministerului Agriculturii este deschisă, inclusiv şi sâmbătă şi duminică, am transmis către toţi fermierii care sunt sub formă de protest – acel protest spontan realizat de către transportatori la care s-au afiliat fermieri, nu vorbim de formele asociative unde avem aproape 9 milioane de hectare”, a spus ministrul.
Acesta a exprimat încredere în Ministerul Agriculturii și Guvernul României, avertizând fermierii să nu cadă pradă unor partide politice care ar putea să își asume protestul spontan. Acesta a reiterat că dialogul este esențial. În opinia sa, că toate problemele fermierilor vor fi rezolvate în urma discuțiilor care vor începe de luni.
Ministrul Agriculturii a vizitat o fermă care implementează un proiect de reproducție a suinelor în localitatea Baba Ana.