Florin Barbu, despre integrarea producătorilor români în retail
Integrarea producătorilor români în marile lanțuri de retail din România rămâne o provocare majoră, iar una dintre soluțiile susținute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este dezvoltarea cooperativelor.
Ministrul Florin Barbu a subliniat, luni, că producătorii locali trebuie să colaboreze pentru a putea furniza cantitățile necesare marilor lanțuri de magazine.
„În momentul de faţă, este o problemă de a integra producătorii români în magazinele de retail din România. Dacă discutăm de industria mare de procesare, foarte mulţi producători sunt deja prezenți. Dacă vorbim de producători locali, aceștia trebuie să livreze cantități mai mari. De aceea, Ministerul Agriculturii a încurajat întotdeauna realizarea de cooperative, pentru ca producătorii să poată negocia mai eficient cu retailerii”, a declarat ministrul Agriculturii.
În paralel, statul continuă să sprijine industria de procesare, având prevăzute investiții de 1,7 miliarde de euro în următorii trei ani. Programele de finanțare, cum este Investalim, sunt menite să sprijine procesarea produselor agroalimentare românești.
![alimente, fructe si legume, supermarket](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/07/alimente-fructe-si-legume-supermarket-e1725303904873.jpg)
Ministrul Agriculturii, despre plafonarea adaosului comercial și modificarea Directivei 633
În ceea ce privește plafonarea adaosului comercial, ministrul Florin Barbu a menționat că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a luat măsuri în această direcție, iar acum Comisia Europeană pregătește modificarea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale pe modelul românesc.
„Am avut un proiect de lege privind plafonarea adaosului comercial la toate categoriile de produse agroalimentare. De asemenea, am propus limitarea numărului de fețe la raft pentru fiecare producător, astfel încât să existe diversitate, iar produsele procesate în România să nu fie dezavantajate. Aceste modificări sunt discutate la nivel european și sunt sigur că în două luni Directiva 633 va fi modificată”, a explicat Barbu.
Conform noii propuneri, toate produsele agroalimentare vor avea același adaos comercial, indiferent dacă sunt produse local sau provin din import.
Trebuie eliminate refacturarea și a practicile comerciale neloiale
Un alt aspect discutat de ministru a fost eliminarea practicilor comerciale neloiale, cum ar fi refacturarea, risturna și remiza. Aceste practici permit marilor retaileri să reducă artificial prețurile de achiziție și să exercite presiune asupra producătorilor.
„Am propus ca în magazinele de retail din România, prin Directiva 633, să fie interzisă refacturarea, astfel încât să eliminăm acel mit că producătorii vând sub prețul de achiziție. În realitate, vânzarea nu se face sub prețul de achiziție, dar există contracte prin care se face refacturare. De asemenea, rabatul a fost deja eliminat”, a adăugat ministrul.
În plus, Florin Barbu a reafirmat că Ministerul Agriculturii va continua să susțină modificarea legislației, astfel încât practicile comerciale să fie mai echitabile pentru producătorii locali.
Pe lângă aceste măsuri, ministrul Agriculturii a evidențiat faptul că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la exportul de porumb și grâu. Acest succes se datorează în mare parte investițiilor în sistemul de irigații, care a crescut suprafața irigată de la 180.000 ha în 2013 la 1,4 milioane ha în prezent.