Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a oferit vești bune pentru agricultori. Șeful de la MADR spune că o subvenție plătită anul acesta de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea să fie majorată.

Florin Barbu a oferit vești bune pentru fermierii din România

Subvenția ar putea să fie majorată de la 230 euro/hectar până la maximum 500 euro/hectar. Potrivit explicațiilor oferite de Florin Barbu, bugetul alocat pentru această subvenție este suficient pentru a plăti toate cererile depuse.

Totuși, oficialul caută surse de finanțare suplimentare pentru a majora cuantumul plătit pentru fiecare hectar de porumb siloz.

„Cererile depuse nu depășesc cuantumul, deci fermierii se vor încadra în acești bani despre care am discutat în ședințele cu sectoarele din vaca de lapte și vaca de carne, se încadrează cererile depuse în acel plafon.

Mai mult de atât, vreau să asigur fermierii că, în cazul în care anul acesta voi avea economie pe alte măsuri plăți directe din FEGA, voi încerca să duc această subvenție până la 500 de euro/hectar”, a declarat Florin Barbu pentru Agro TV.

Florin Barbu
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

APIA transmite că apicultorii au timp până pe 31 iulie să depună cerere pentru a primi un ajutor de la stat

În altă ordine de idei, APIA a transmis că apicultorii au timp până pe 31 iulie să depună cerere pentru a primi un ajutor de la stat. Agenţia a anunțat că apicultorii au la dispoziție 12.163.260 euro în acest an. Suma provine din bugetul de stat și fonduri europene.

Pentru încasarea sumelor alocate crescătorii de albine trebuie să respecte termenul limită de 31 iulie.

Conform comunicatului APIA, solicitanţii depun până la 31 iulie o singură cerere de plată la centrele APIA, direct sau prin intermediul persoanei împuternicite notarial/reprezentantul legal.

Cererea trebuie să fie însoţită de documentele justificative. Formularele cererilor de plată pot fi accesate la acest link.

APIA pune la dispoziţia beneficiarilor formularistica şi documentaţia necesare implementării intervenţiilor aferente sectorului apicol. Cheltuielile aferente intervenţiilor apicole se realizează de către solicitanţi în perioada 1 ianuarie – 31 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Valoarea sprijinului alocat pentru anul 2024 este de 12.163.260 euro.