Prețurile la alimentele de bază nu ar trebui să crească
Florin Barbu a afirmat că, pentru alimentele de bază pentru care adaosul comercial a fost plafonat până pe 31 decembrie, nu ar trebui să se observe creșteri ale prețurilor. De asemenea, făcând referire la un raport al Consiliului Concurenței, acesta a menționat că prețurile acestor produse au scăzut între 10% și 38% în perioada iunie 2023 – iunie 2024.
Întrebat dacă sunt justificate scumpirile la anumite alimente, având în vedere seceta, ministrul a spus:
„Știți că în prima zi, 15 iunie 2023, am luat o decizie prin care am plafonat adaosul comercial la alimentele de bază. Acea OUG a fost foarte mult comentată de anumiți specialiști în domeniul economic că nu și-ar produce efectele, că există risc de penurie de produse pe rafturi și chiar azi s-a făcut o evaluare și la iunie 2023 și iunie 2024, raport dat de Consiliul Concurenței, cele 21 de alimente de bază pentru care e plafonat adaosul comercial până pe 31 decembrie au scăderi cu procente între 10 și 38%. Nu avem de ce să vedem creșteri”.
Ministrul Agriculturii a precizat că România a produs cu 1,8 milioane de tone de grâu mai mult în 2024 comparativ cu anul 2023.
„Am produs grâu în România cu 1,8 milioane de tone mai mult ca-n 2023. Cu tot cu secetă, pentru că atunci când ai sistem de irigații pe care-l utilizezi pentru culturile de toamnă, cât și de primăvară poți în toamnă să faci aprovizionarea, cultura de grâu să plece mult mai rapid și astfel a dus la producții mult mai mari ale fermierilor români”, a declarat el pentru B1 TV.
Alimentele de bază s-ar putea ieftini
Amintim că Guvernul intenționează să implementeze noi soluții legislative pentru a reduce prețurile și, eventual, pentru a ieftini produsele românești. Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat că aceste măsuri ar putea contribui la scăderea prețurilor alimentelor cu până la 20%.
Ministrul Agriculturii a anunțat că zeci de mii de alimente românești ar putea beneficia de o reducere de până la 20% în urma limitării adaosului comercial pentru produsele autohtone. Această măsură, care ar putea fi adoptată de Guvern și Parlament luna viitoare, va plafona adaosul comercial la 20% pentru toate produsele fabricate în România, chiar și în cazurile în care materia primă este importată. În prezent, acest adaos poate depăși 40%.
Florin Barbu a explicat că măsura va afecta toate produsele procesate în România, inclusiv mii sau zeci de mii de articole. El a subliniat că această plafonare este necesară, având în vedere efectele pozitive ale unei legi aflate în vigoare până la 31 decembrie 2024. Mai multe puteți citi aici.