Florin Barbu și-a cerut scuze public fermierilor

Joi, pe 18 ianuarie, Florin Barbu a spus că a avut o discuție cu fermierii de la Afumați. Ministrul Agriculturii a spus că nu și-a dorit să se înțeleagă că fermierii ar fi instigatori, motiv pentru care și-a cerut scuze public.

„Am avut o discuție în dimineața aceasta, la ora 9, cu fermierii din Afumați, au fost și la solicitarea dânșilor, și la solicitarea mea, am spus că-mi cer scuze dacă s-a înțeles că eu, în calitatea mea de ministru, am făcut fermierii instigatori.

Vreau să spun așa: că nu am făcut acest lucru, dar dacă s-a înțeles asta, îmi cer iertare față de fermierii români”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.

Intrarea Ucrainei pe piață a cauzat pierderi pentru fermierii români

Florin Nae, unul dintre protestatari, a spus că ”da, scuzele au fost acceptate de către fermieri”. Acesta a spus, de asemenea, care sunt, acum, nemulțumirile fermierilor români. Potrivit lui, principala problemă este legată de intrarea Ucrainei pe piață, în contextul invaziei rusești.

„Toți fermierii care sunt acum în stradă au convingerile lor personale și au foarte multe probleme. Pentru asta, domnul ministru a intentat acele grupuri de oameni care să meargă la Ministerul Agriculturii și să fie mereu în contact cu dânsul și cu toți ceilalți oameni din guvernare.

Cred că pe buzele tuturor răsuna intrarea Ucrainei pe piață, ăsta este motivul pentru care noi ne aflăm în stradă.

Fermierii, din cauza Ucrainei, au pierdut sume uriașe din cauza prețurilor. Intrarea cerealelor pe piața românească ne-a dat peste cap complet și pe toți oamenii de afaceri, noi ne gândisem la un plan de investiții pe termen lung. În schimb, aceste prețurile au scăzut foarte tare până la 50-60% la grâu. Aici ar trebui discutat”, a explicat acesta.

proteste fermieri transportatori
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Trei ordonanțe de urgență au fost aprobate

Florin Barbu a anunțat că a pregătit și a aprobat trei ordonanțe de urgență. Acestea sunt menite să îi ajute pe fermierii români.

„În primul rând, vreau să spun că sâmbătă am avut o întâlnire cu fermierii din zona Afumați, am încheiat un proces verbal cu revendicările transmise de către fermieri. Știu că fermierii o duc greu, sunt în dificultate.

Am avut luni întâlnire cu mediul asociativ din România și am încheiat un proces verbal prin care ne-am asumat atât eu ca ministru al Agriculturii, cât și Guvernul României, trei ordonanțe care au fost aprobate”, a explicat el.

Ministrul Agriculturii a spus că prima ordonanță se referă la „asimilarea categoriei de putere”. Potrivit lui, acest lucru înseamnă ca „de la data publicării în Monitorul Oficial a acestor ordonanțe, să se poată circula pe drumurile publice, cu tractoarele, cu categoria B”.

A doua ordonanță reprezintă un sprijin financiar de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, a adăugat Florin Barbu.

„Este un sprijin financiar, cu o valoare de aproape 260 de milioane de euro, sumele sunt în bugetul Ministerului Agriculturii, după publicarea în Monitorul Oficial vor fi date aceste sume către fermieri”, a spus acesta.

Rate amânate pentru fermieri

A treia ordonanță vizează amânarea ratelor.

„A treia ordonanță, care este foarte importantă pentru a scoate firmele din agricultură, din dificultate, este o ordonanță privind amânarea ratelor, pentru că fermierii, atunci când au avut nevoie de bani pentru a însămânța și pentru a face culturi atât de primăvară, cât și de toamnă, au apelat inclusiv la ITM-uri și alte instituții bancare cu dobânzi foarte mari”, a declarat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu a explicat că, prin amânarea acestor rate, „prin completare, cu cele două credite pe care Ministerul Agriculturii le va aproba săptămâna viitoare, în Guvernul României, vorbim de creditul fermierilor, cu 1% dobândă, ROBOR-ul achitat integral de către Ministerul Agriculturii este pentru capital de lucru, pentru fermierii români, ca să-și poată desfășura activitatea”.

Acesta a spus că al doilea cel mai important credit este cel agricol, cu 2% dobândă, plus ROBOR. Potrivit ministrului, este vorba de credite în valoare de până la 10 milioane de euro, atât pentru achiziționarea de terenuri, cât și pentru investiții.