Sute de ferme și unități din industria alimentară devin independente energetic

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că sute de ferme și unități din industria alimentară devin independente energetic, utilizând fonduri europene.

S-au respectat angajamentele asumate, iar banii din Fondul de Modernizare sunt folosiți pentru investiții în surse de energie verde, ceea ce va conduce la reducerea costurilor de producție pentru fermieri și procesatori.

Până la sfârșitul anului 2024, vor fi semnate contracte de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către 645 de beneficiari din agricultură și industria alimentară. Sprijinul financiar este integral, potrivit spuselor sale. Valoarea totală a investițiilor din fonduri europene se ridică la aproape 120 de milioane de euro, a explicat oficialul român.

Conform spuselor sale, independența energetică a producătorilor și procesatorilor români înseamnă costuri mai mici pentru aceștia, ceea ce va duce la scăderea prețurilor produselor românești. De altfel, independența energetică reprezintă un pas important pentru dezvoltarea agriculturii și procesării din România și o nouă promisiune îndeplinită față de cei care lucrează și investesc pentru a asigura alimente românești pe mesele consumatorilor.

„INDEPENDENȚĂ ENERGETICĂ ÎN AGRICULTURĂ ȘI PROCESARE❗️

Sute de ferme și unități din industria alimentară devin independente energetic, cu bani europeni❗️

🤝Ne-am respectat angajamentele și folosim banii din Fondul de Modernizare pentru a investi în surse de producere a energiei verzi, astfel încât costurile de producție ale fermierilor și procesatorilor să scadă.

📃Până la finalul anului vor fi semnate contracte de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către 645 de beneficiari din agricultură și industria alimentară. Sprijinul este de 100%, iar valoarea totală a investițiilor din bani europeni este de aproape 120 de milioane de euro.

🔺️Independența energetică pentru producătorii și procesatorii noștri înseamnă costuri mai mici pentru ei și implicit produse românești la prețuri mai mici.

🤝Independența energetică este următorul pas pe care îl facem pentru dezvoltarea agriculturii și procesării din România și o nouă promisiune onorată față de toți cei care muncesc și investesc pentru ca noi să avem alimente românești pe mese❗️”, a scris, miercuri, oficialul român pe Facebook.

98 de milioane de lei alocați pentru decontarea energiei electrice folosite la irigații

Săptămâna trecută, fermierii români s-au bucurat de un alt anunț venit din partea Guvernului Ciolacu. Mai exact, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat, miercurea trecută, că MADR continuă să sprijine irigațiile prin decontarea a până la 50% din costurile energiei electrice utilizate în acest scop.

În urma rectificării bugetare, au fost alocați peste 98 de milioane de lei către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare pentru plata energiei electrice necesare irigațiilor. Florin Barbu le-a reamintit tuturor că el și-a respectat toate promisiunile, reafirmând angajamentul de a sprijini fermierii și agricultura românească.

„SUSȚINEM IRIGAȚIILE, SUSȚINEM COSTURILE CU ENERGIA ELECTRICĂ ❗️

🤝Ne respectăm angajamentele și continuăm să decontăm până la 50% din costul energiei electrice folosite pentru irigații❗️ În urma rectificării bugetare, am alocat peste 98 milioane lei către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare pentru plata energiei electrice.

🤝Ca ministru al Agriculturii mi-am onorat toate promisiunile pentru că scopul nostru este să ne susținem fermierii și agricultura românească ❗️”, a anunțat, săptămâna trecută, oficialul român.