Florin Busuioc, îndrăgitul prezentator de la Pro TV, s-a ales marți cu o somație publică din partea Consiliului Național al Audiovizualului. Prezentatorul TV și-a spus părerea cu privire la apariția coronavirusului.
De la ce a pornit scandalul cu Florin Busuioc
În cadrul Știrilor Pro TV din 16 decembrie, Florin Busuioc a făcut următoarele afirmații înainte să prezinte Vremea:
„Asta e nenorocirea, de fapt. Că micii producători, mici comercianți au fost loviți zdravăn de tot, marile companii n-au nicio treabă pân’ la urmă. Pentru că de acolo a pornit, frate, toată treaba. De la marile companii. De acolo s-a… stârnit această furtună nenorocită. Eu așa cred. Pentru că ăsta nu este un virus care a apărut din neant, a apărut spontaneu. Ăsta a fost creat. Clar.”, a spus Florin Busuioc în direct la TV.
Reacția membrilor CNA
Membrii CNA s-au arătat deranjați de faptul că Mihai Dedu și Andreea Marinescu, prezentatorii jurnalului, nu l-au întrerupt pe Busu în momentul în care își spunea părerea, scrie paginademedia.
„Nu trebuia să se trezească să vorbească despre asta. Mie nu mi se pare potrivit ce a spus el.”, a explicat Cristina Pocora în ședința CNA.
Dorina Rusu în ședința CNA, a venit de asemenea cu o reacție dură: „Părerea lui este clar că marile companii sunt de vină. El asta a vrut să spună. Știți că la CNA nu se cere cu semne pe sub masă, trebuie să reacționeze conform Codului și Legislației audio-vizuale. Pe viitor să nu-l mai lase pe Florin Busuioc să bată câmpii.”
Ramona Sorescu a mai atras de asemenea atenția că: „E vorba că în contextul ăsta, părerea lui Busu chiar contează în momentul în care spune ceva. Și poate fi luat de bun. Ceilalți moderatori trebuiau să îl întrerupă.”
În urma discuțiilor, Radu Herjeu a propus o somație publică, care a fost votată în unanimitate.
Ce spune Legislația CNA
Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.