Florin Călinescu, o figură binecunoscută în spațiul public românesc, a dezvăluit recent o experiență personală dramatică din perioada pandemiei. În cadrul unei emisiuni, acesta a povestit în detaliu cum a fost printre primii români infectați cu Covid-19, descriind simptomele severe și provocările prin care a trecut.
Relatările sale oferă o perspectivă aparte asupra dificultăților întâmpinate în acel moment de incertitudine și asupra modului în care boala i-a afectat atât viața personală, cât și planurile politice.
Florin Călinescu a fost printre primii infectați cu Covid-19 din România
Invitat la emisiunea lui Mihai Tatulici, „Tatulici la Fanatik„, Florin Călinescu a vorbit deschis despre perioada în care a contractat virusul. Actorul a afirmat că s-ar fi numărat printre primii cinci români infectați cu noul coronavirus, menționând că, la acea vreme, virusul era puțin cunoscut în România.
„Cred că sunt printre primii cinci români cu Covid”, a mărturisit Călinescu.
El a povestit că acest episod s-a petrecut în perioada în care candida la Primăria Capitalei din partea Partidului Verde, în 2021.
„Asta e de Caragiale curat, cred că sunt printre primii cinci români cu Covid, nu știa atunci nimeni cum se cheamă”, a adăugat el, cu binecunoscutul său umor autoironic.
Simptome severe și halucinații
Călinescu a oferit detalii despre simptomele neobișnuite și intense prin care a trecut. După un turneu prin țară, s-a simțit extrem de rău, confruntându-se cu amețeli, greață și halucinații, fiind forțat să rămână în casă, departe de campania sa electorală.
„Am fost prin țară, prin târguri, oboare și iarmaroace și am venit acasă terminat, leșinat. M-am suit în pat, am umplut trei cearceafuri pe zi, amețeli, greață, n-am mâncat nimic. Apă, apă, apă, halucinații, halucinații, și n-am ieșit pe stradă”, a declarat actorul.
Această experiență a fost, conform spuselor sale, extrem de dureroasă și dificilă, fiind izolat la domiciliu și lipsit de sprijin medical avansat, într-o perioadă în care pandemia era abia la început și informațiile despre virus erau încă limitate.
Experiența unică din campania pentru Primăria Capitalei
Deși confruntat cu probleme de sănătate, Florin Călinescu și-a continuat activitatea politică, participând în cursa pentru Primăria Capitalei.
Chiar dacă nu a ieșit la evenimente publice și mitinguri, a reușit totuși să obțină un rezultat neașteptat: locul patru, după Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu.
„Și, când să atac Bucureștiul, am căzut mort, puteam chiar să fiu primul mort necunoscut al Covidului. Partidul m-a pus pe listă, n-am ieșit din casă. AEP-ul m-a chestionat că partidul a cheltuit 60 de lei în campanie și am zis băi, ați luat vreo șaorma, și am ieșit, important pe locul patru, asta este nebunia și satisfacția mea imensă”, a spus el.
Actorul a subliniat că această reușită i-a adus o mare satisfacție, clasându-se înaintea unor partide precum PMP și Pro România: „Am fost după Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu, am ieșit înaintea PMP și Pro România”
O candidatură neconvențională pentru Președinția României
Florin Călinescu și-a reluat ambițiile politice și în 2024, anunțând că intenționează să candideze la Președinția României.
Actorul a explicat că planul său politic a fost, inițial, o strategie de marketing pentru a atrage atenția, colaborând cu grupul Diaspora Unită.
„Niște băieți care pe atitudine civică stau foarte bine m-au solicitat, ne-am înțeles și evident că totul a fost o manevră de marketing ca să atragem atenția, partidul (Diaspora Unită) nu exista ca partid, era mișcarea asta care urmărește camioane cu bușteni, cu pădurea, foarte bine.
Am zis ok, anunțăm pentru europarlamentare, dacă vom câștiga, eu eram pe locul întâi, mă retrag și puneți oamenii voștri la Bruxelles, după care voi bate toată vara toaca pe Președinția României ca să atragem atenția, și după aceea să atacăm parlamentarele”, a declarat el.
Planuri nefinalizate din cauza lipsei de coeziune
Însă, colaborarea cu grupul Diaspora Unită nu a decurs conform planului, din cauza unei schimbări de strategie neprevăzute. Florin Călinescu a explicat că tinerii implicați nu au respectat obiectivele stabilite inițial, generând divergențe în echipă.
El a subliniat că, în loc să își consolideze prezența politică treptat, până în 2028, unii membri ai grupului au preferat să colaboreze cu foști membri USR, divergențele având la bază diferențele de valori și de viziune.
„Din păcate, dumnealor sunt atât de tineri și de energetici încât n-au respectat planul care urma să-l parcurgem, adică 2024 intrarea pe piață, după care în 2028 să ne întărim în ăștia patru ani, să fim o forță de sine stătătoare.
S-au aliat cu niște fugiți din USR care s-au șifonat puțin că, vezi doamne, prea sunt român de tradiție ancestrală, adică familist, ortodox și bărbat cu femeie, ca să zic așa”, a încheiat el.