Florin Cîțu, șeful Senatului și liderul PNL, a transmis miercuri, 2 februarie, că partidul său va susține modificarea PNRR-ului în cazul în care renegocierea propusă de PSD va fi acceptată la Bruxelles. Mai mult, fostul premier a vorbit și despre creșterea pensiilor din România, explicând că vrea reforma sistemului național de pensii ci nu doar mărirea veniturilor pentru milioane de români.
Anunțul lui Florin Cîțu
”Vreau să fim foarte clari. PNRR, în 2023, era prima oportunitate. Acum, premierul poate să meargă cu Ministerul Muncii, eu recomand să meargă și Ministerul Finanțelor, o echipă de trei să meargă la Bruxelles.
Dacă ei reușesc acolo, cu argumente, să obțină o renegociere, noi vom susține. Acolo se va decide dacă se modifică PNRR-ul. Și dacă această decizie este luată, noi o susținem cu tărie”, a declarat Florin Cîțu.
Cum vor crește pensiile în România
Fostul premier a mai vorbit și despre creșterea pensiilor din România, atrăgând atenția că prin PNRR se poate face reforma sistemului de pensii. Mai mult, acesta spune că în cazul în care era vorba doar despre creșterea pensiilor, acest lucru putea fi făcut și de un elev de clasa a X-a în Excel.
”PNRR-ul este despre reforma sistemului de pensii. Asta înseamnă că avem nevoie de o legislație pentru pensiile militarilor, etc. Avem nevoie de o reformă a sistemului de pensii care să ne dea un sistem de pensii sustenabil.
Asta înseamnă un sistem prin care noi îi penalizăm pe cei care ies la pensie anticipat, dar îi încurajăm pe cei care vor să mai lucreze. PNRR-ul înseamnă reformă, nu înseamnă doar creșterea pensiilor. Dacă era vorba doar despre creșterea pensiilor, un Excel simplu, un elev de clasa a X-a îl putea face”, a mai spus acesta.
Ce spune premierul Ciucă despre pensii
Premierul Nicolae Ciucă a ținut să precizeze miercuri, la începutul ședinței de guvern, că Executivul nu își va asuma un proiect privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani.
Precizarea premierului vine după ce liderii PNL au discutat marți, în ședința partidului, să susțină proiectul elaborat anul trecut de guvernul Cîțu, trimis în Parlament, care prevede posibilitatea ca o persoană să rămână opțional în câmpul muncii până la 70 de ani.
„Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul guvernului referitor la prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani aș vrea să vă anunț că nu este deloc adevărat, nici nu am avut o discuție la nivelul acesta.
Este vorba despre o posibilitate ca benevol, dacă cineva dorește, să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat și nu poate să își asume răspunderea pe un astfel de demers”, a declarat prim-ministrul.