Florin Cîțu a descoperit soluția: Cum vrea premierul să aducă bani suplimentari la bugetul de stat!
Șeful guvernului arată că anul trecut, în ciuda unei contracții semnificative a PIB, veniturile bugetare au crescut.
Florin Cîțu a descoperit soluția: Conformarea voluntară
Premierul Florin Cîţu a declarat că soluţia cea mai bună, pe termen lung, pentru reducerea evaziunii fiscale, este conformarea voluntară şi nu măsurile punitive şi creşterile de taxe, lucru dovedit de faptul că anul trecut veniturile la buget au fost mai mari în termeni nominali faţă de anul 2019, când se înregistra creştere economică.
„Despre anul trecut, execuţia bugetară, un alt lucru interesant. Deşi economia a fost închisă 2 luni de zile, avem o dinamică negativă faţă de 2019, deci diferenţa de PIB – atunci am avut o creştere de 4,1% – 4,2%, anul trecut o scădere de 3,9 %, deci avem 8 procente între cele două – totuşi, veniturile la buget, pentru că PIB -ul nominal a rămas cam acelaşi, veniturile la buget sunt puţin mai mari în termeni nominali, decât în anul precedent.
Deci, (…) au fost companii…şi acele motivaţii pe care le-am dat, să se plătească la timp sau cine plăteşte impozitele primeşte o reducere, toate au contribuit şi am avut venituri la buget similare, deci puţin mai mari, chiar decât în anul 2019, când aveam o economie care creştea.
”Sprijin pentru antreprenori pe zona de cash flow”
Era şi un lucru foarte important care arată foarte clar că evaziunea fiscală nu se opreşte cu măsuri restrictive, punitive, cu taxe mai mari, nu aşa aduci economia la suprafaţă, conformarea voluntară e cea mai bună soluţie pe termen lung, acum ştim”, a afirmat Florin Cîţu, joi, la dezbaterea online cu tema „Recuperarea post-pandemie şi drumul spre o nouă economie”.
El a reamintit că şi măsurile privind rambursarea TVA la timp şi plata concediilor medicale au ajutat antreprenorii pe zona de „cash flow”.
„Faptul că pe cash flow s-a îmbunătăţit situaţia a fost că am plătit facturi la timp. Lucruri pe care, dacă le faci în perioade de criză, şi asta am învăţat în perioada 2008-2009, lichiditatea în economie trebuie să fie amplă, trebuie să fie lichiditate şi să funcţioneze. Şi Banca Naţională, toată lumea s-a comportat perfect anul trecut, dobânzile au scăzut, banii au fost băgaţi în economie, facturile la timp şi am reuşit să creăm această dinamică. Provocarea este să continuăm la fel”, a mai spus Cîţu.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin