În cadrul unei emisiuni de la TVR, președintele PNL și al Senatului, Florin Cîțu, a răbufnit. El lansat un atac, subtil, la adresa lui Nicolae Ciucă pe care îl acuză că nu a luat deloc măsuri bune în favoarea românilor.

“Nu am avut oameni în stradă, pentru că am spus cât se poate!”

Mai exact, liderul PNL susține că nu a avut oameni în stradă cât timp a fost în fruntea Guvernului și consideră că un premier trebuie să ia măsuri decente, nu populiste. Totodată, Florin Cîțu a mai adăugat că nu există nicio garanție care să demonstreze că în luna aprilie lucrurile se vor schimba.

În ceea ce privește coaliția de guvernare, Florin Cîțu susține că totul este un compromis, iar compromisurile vor continua în următorii ani.

„Sunt facturi, dar nu e dovedit că acele măsuri nu au fost bune. Au fost câteva companii care nu au inclus compensații în facturi. Trebuie sancționate acele companii! Măsurile nu poți să spui că nu au efect. Sunt deschis să discutăm.

Această guvernare e un compromis. Se vor face astfel de compromisuri (n. r.: privind compensațiile). Pentru un liberal unele măsuri nu ar fi fost adoptate în acest fel. Riscul e de a forma un precedent. (…)

(n.r. : Eu) Nu am avut oameni în stradă, pentru că am spus cât se poate! Nu există nicio garanție că situația în aprilie sau martie se va îmbunătăți. Poate e o chestiune structurală (…). Dacă este doar o situație temporară alte măsuri trebuie să iei. Din acest motiv e nevoie de o analiză și nu de măsuri populiste”, a declarat Florin Cîțu, la TVR.

Florin Cîțu, despre majorarea dobânzii

De menționat este faptul că Florin Cîțu a comentat și decizia BNR de a majora rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În acest sens, Florin Cîțu susține că o economie cu dobânzi negative nu poate avea o creștere economică. El a vorbit și despre rata inflației, dar și despre urmările unei dobânzi majorate.

El a dat în acest caz exemplu situația de anul trecut când a existat o creștere economică peste așteptări și încasări la buget mult mai mari.

”O economie cu dobânzi negative nu poate avea creștere economică. Singura soluție când cresc dobânzile este o reducere a deficitului. Dacă vrei să scazi inflația, trebuie să reduci deficitul. Intrăm într-o altă perioadă a economiei, trebuie reduse cheltuielile bugetare și deficitul.

Când cresc dobânzile, trebuie să ai deficitul mai mic. Încasări mai mari sau reducerea de cheltuieli bugetare: acestea sunt soluțiile.

Anul trecut am avut creștere economică peste așteptări și încasări la buget mai mari. Dobânzile reacționează ca o frână, de asta le folosește BNR, care încearcă să dea semnalul. BNR nu poate să ducă foarte multe, e nevoie de o politică fiscală”, a spus Florin Cîțu la TVR 1.