Noi reguli intră în vigoare în România în plin val patru de coronavirus. Astfel, elevii se pot duce la școală indiferent de rata de incidență a localității. Astfel, se vor folosi teste rapide, de salivă, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat Hotărârea numărul 76 prin care se propune:
– abilitarea ME și MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată.
– utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori.
Florin Cîțu a explicat ce presupun noile reguli
Florin Cîțu a clarificat, joi seara, anumite aspecte ce țin de aceste noi reguli. Premierul a vorbit, la TVR, despre testarea elevilor și a personalului didactic, anunțând că acel copil care nu este testat rămâne în online.
„Eliminăm trecerea în online la incidența de 6 la mie, dar pe fiecare școală în parte se vor lua decizii. Vom monitoriza săptămânal. În toată Europa școlile sunt deschise. Ce mă interesează este ca personalul disdactic să fie vaccinat sau testat.
Se vor face teste pentru a se vedea care este situația acolo. Pe fiecare clasă în parte și apoi pe școală. Sunt teste simple, încercăm să oferim toate variantele pentru ca școlile să fie deschise. Copilul netestat rămâne în online. Se fac comenzi pentru teste, unele sunt pe stoc, dar se va urgenta procedura pentru a avea teste cât mia rapid”, a spus Florin Cîțu.
De asemenea, doar persoanele care sunt vaccinateanti-COVID sau care fac dovada trecerii prin boală pot avea acces la activităţi economice neesenţiale. Ceea ce înseamnă că aceste activități nu vor mai fi permise persoanelor testate.
„Peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala”, a spus premierul Florin Cîțu, joi seara, la TVR.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea