Florin Cîțu, liderul PNL, a vorbit luni, 14 martie, în cadrul unei conferințe de presă, despre companiile rusești care au fost sancționate de ANAF în România în urma invaziei ruse în Ucraina. Președintele liberal a venit cu noi precizări cu privire la cele trei firme care au avut legături cu alte companii rusești, în contextul în care în economia românească, firmele cu capital rusesc se ascund, practic, în spatele altor naționalități.
Acum, Cîțu vrea să vadă exact modul în care au fost implementate aceste sancțiuni financiare la nivel național, mai ales că este vorba de sancțiunile impuse de Comisia Europeană.
„De aceea voi cere această situație în coaliție, să vedem exact cum au fost implementate aceste sancțiuni. Eu nu am nimic official, nici de la ANAF, de la nimeni, ce măsuri s-au luat și împotriva cui, trebuie să vină în coaliție, să dea un raport foarte clar și să spună – acestea sunt sancțiunile Comisiei Europene, așa au fost ele implementate în România. Vă spun că și în ceea ce privește cele două bănci, procedura încă nu a început foarte clar și este o perioadă mai lungă în care se va face. Și dacă văd că Guvernul întârzie, voi relua procedura în Parlamentul României, pentru că se poate (…)
Dacă întârzie Guvernul, vom face acest lucru în Parlamentul României”, a spus Florin Cîțu, fostul premier al României și actual lider PNL.
ANAF a identificat trei companii care ar putea să aibă legături cu Rusia
Fiscul din România a identificat trei companii care ar putea să aibă legături cu două persoane fizice și una juridică din Rusia aflat pe lista sancțiunilor europene, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru. Potrivit unor surse, a fost dispusă măsura înghețării conturilor și confiscării bunurilor.
”Cu privire la sancțiunile internaționale impuse Rusiei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, Agenția Națională de Administrare Fiscală este autoritatea competentă în cazul sancțiunilor de blocare a fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietatea, sunt deținute de sau se află sub controlul, direct sau indirect, al persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entități desemnate.
Pe baza informațiilor primite de la instituțiile abilitate, până în prezent, ANAF derulează proceduri specifice pentru un număr de 3 persoane juridice care ar putea avea legături cu 2 persoane fizice, respectiv o persoană juridică, listate în Regulamente/Decizii europene”, se arată în comunicatul Guvernului remis zilele trecute.