Premierul Florin Cîțu a avut în cursul zilei de joi o întâlnire cu producătorii de oxigen și cu reprezentanții DSU. În cadrul acesteia, șeful Executivului a cerut să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen.
Mai exact, în opinia premierului, cea mai bună soluție care ar putea rezolva criza oxigenului din spitalele din întreaga țară o reprezintă folosirea oxigenului industrial la pacienții COVID.
O altă problemă pe care premierul a dezbătut-o a fost legată de stocarea și distrbuția oxigenului, iar în acest caz s-a găsit de asemenea o soluție. Pe de altă parte, premierul nu a oferit declarații în acest sens.
„Am identificat câteva soluții pentru a rezolva criza de oxigen din spitale. În urma discuțiilor cu producătorii de oxigen și cu reprezentanții DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), am stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienții COVID și, pentru că stocarea și distribuția reprezintă, în prezent, marea problemă, am identificat o soluție și aici. Detaliile le vor da specialiștii, după stabilirea concretă a tuturor elementelor tehnice”, transmite Florin Cîțu.
Cum va rezolva Florin Cîțu criza oxigenului
În același timp, premierul interimar a mai menționat că pentru a evita în viitor probleme legate de asigurarea necesarului de oxigen în sistemul medical, este nevoie urgentă de un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen.
Totodată, el a ținut să le mulțumească producătorilor de oxigen pentru tot efortul depus în acestă perioadă extrem de dificilă.
„Așa cum este firesc să ai soluții de rezervă, având în vedere că multe unități sanitare dispun în prezent de o singură sursă. Mulțumesc producătorilor de oxigen pentru efortul din această perioadă, pentru deschidere și propuneri”, conchide Cîțu.
De menționat este faptul că problema oxigenului afectează mai multe spitale din țară. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unitatea modulară de la Lețcani și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – unități COVID, cu zeci de pacienți în terapie intensivă spre exemplu, au terminat stocurile de oxigen pentru pacienți,
În același timp, la rândul său, DSP Iași a transmis duminică seară, într-un comunicat de presă, că încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor, iar Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) „a acordat prioritate găsirii unor soluții pentru această criză extrem de gravă”.