CCR a decis cu privire la moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. Marţi, 28 septembrie, Curtea Constituţională a României a admis cu unanimitate de voturi cererea formulată de premierul Florin Cîțu și a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.
Conflictul a fost generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură.
Totuşi, judecătorii CCR au cerut Parlamentului să dezbată și să voteze moțiunea depusă. Parlamentul trebuia să își îndeplinească obligația constituțională de a dezbate moțiunea de cenzură, se arată în comunicatul Curţii.
Ludovic Orban a dezvăluit cum va vota. Mai sprijină sau nu Guvernul condus de cel care i-a luat locul în fruntea PNL?
În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, spune că această moţiune are întâietate, iar votul ar putea fi dat chiar miercuri, 29 septembrie.
“Categoric moțiunea USR PLUS – AUR (ar trebui să aibă întâietate – n.red.) pentru că a fost depusă anterior și a parcurs deja etapa citirii moțiunii în plen, intrând în termenul constituțional de 3 zile, în care și aici a existat o pronunțare a CCR în care s-a stabilit că trebuie programată cu celeritate, adică nu se poate amâna foarte mult după termenul de 3 zile”, a declarat, marţi, Ludovic Orban.
Întrebat de jurnalişti cum va vota la moţiunile de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, fie că este vorba de cea a USR PLUS şi AUR sau de cea depusă marți de PSD, Ludovic Orban a răspuns: “Categoric împotriva moţiunii!”
IMPORTANT! Ulterior, după declaraţiile făcute de Ludovic Orban, Birourile permanente reunite au decis să amâne votul pentru moţiunea USR PLUS, în aşteptarea deciziei CCR. Aşadar, aceasta nu va mai fi votată miercuri. În schimb, moţiunea de cenzură a PSD va fi citită joi şi votată marţea viitoare.
Declaraţiile premierului Florin Cîţu, după anunţul venit de la CCR
“În primul rând trebuie să așteptăm motivarea deciziei CCR. Știți foarte bine că o decizie a CCR trebuie, în integralitatea ei, respectată de toată lumea, inclusiv de Parlamentul României.
Putem să interpretăm, eu spun că mi-a dat dreptate CCR, a spus că este conflict juridic. După aceea spune, pentru a închide această problemă trebuie să meargă la vot și singura soluție este să fie respinsă, dar asta este ce văd eu”, a precizat şeful Guvernului.
În cazul în care moţiunea nu va fi respinsă, Florin Cîţu spune că: “Vom apela la CCR din nou și veți vedea că vom avea dreptate”.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin