Adoptarea în Parlament a amendamentelor legate de majorarea punctului de pensie cu 40% ar putea să îi facă pe oameni să dea înapoi majorarea de 14% pe care au primit-o deja la pensii, a declarat marți Florin Cîțu.
Declarație incredibilă a ministrului de Finanțe, în contextul controverselor legate de majorarea pensiilor și a alocațiilor pentru copii!
Florin Cîţu a amenințat marți că, dacă vor trece amendamentele PSD la proiectul de rectificare bugetară, atunci milioane de pensionari care au primit majorarea de 14% a punctului de pensie, dar și copiii şi adolescenţii care au primit alocaţiile mărite cu 20%, ar putea fi obligaţi să dea banii înapoi.
”Tot felul de nebunii legislative”
”Am crescut pensiile şi au fost deja plătite şi pensiile și alocaţiile cu cea mai mare sumă pe care am văzut-o la pensii şi să ştie toată lumea.
În aceste amendamente nu există surse de finanţare. O acțiune care nu are niciun sens în acest moment, nu are niciun sens pentru că deja pensiile au fost crescute.
Apar tot felul de alte probleme. S-ar putea ca trecerea acestei legi să îi facă pe oameni să dea banii înapoi, sunt tot felul de nebunii legislative”, a declarat Florin Cîțu, în direct la Antena 3.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat însă la Antena 3 că guvernanții nu au nicio pârghie legislativă pentru un asemenea demers. Ei nu au cum să îi forțeze pe oameni prin lege să dea banii înapoi, pentru că ar fi o încălcare gravă a Constituției.
”Un act criminal”
Parlamentul dă marți votul pe rectificarea bugetară, după ce a modificat-o substanţial. Este vorba despre majorarea pensiilor cu 40%, bani mai mulţi pentru profesori, fonduri suplimentare pentru programul Startup Nation, dar și pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
Aleșii PSD au propus și votat o serie de amendamente prin care au reîmpărțit fondurile, deși Guvernul propunea o majorare a pensiilor cu doar 14 procente, social democrații au adoptat un amendament care obligă Executivul să mărească punctul de pensie cu 40%, așa cum prevedea inițial legea.
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a caracterizat aceste inițiative ca fiind un ”act criminal” și o ”agresiune la stabilitatea economică a României”.