Fostul premier liberal, Florin Cîțu, a afirmat într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook că „doar printr-o minune rata inflației pentru bunurile de consum nu ajunge la 25%”.
La întrebarea dacă mai sunt șanse de a evita o rată a inflației de 25%, acesta a declarat că „preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu … Atenție… 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. După aceste date, rata inflației pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%.”, a explicat Cîțu.
Fostul premier a mai spus că Banca Națională a României (BNR) si Ministerul Finanțelor (MF) au multe de explicat. Cum ar fi cele câteva mii de angajați plătiți cu salarii cu cel puțin 30% mai mari decât în sectorul privat: prețurile pe piață internă au crescut cu 67,43, în timp ce pe piață externă doar cu 25,87%, a scris pe Facebook Florin Cîțu.
Ex-premierul a afirmat că, „mai simplu, rata inflației mare vine din interior, nu din exterior”.
„Povestea avansată oficial este alta. Dacă BNR și MF ar dori o rată a inflației mică, atunci rata inflației scade imediat. Dar nu pare că vor asta”, a conchis Cîțu.
Florin Cîțu a dat vina pe BNR de creșterea ratei de inflație
Întrebat ce ar fi trebuit să facă BNR pentru a evita situația în care s-a ajuns în prezent, Florin Cîţu a indicat că Banca Naţională ar fi trebuit să intervină mult mai repede.
„Trebuia să acționeze mai repede. BNR, de un an și ceva, ne tot spune că inflația va scădea, dar, de fiecare dată, realitatea infirmă estimările Băncii Centrale.
Cel mai recent, avem estimările Băncii Centrale care ne spune că „da, va scădea inflația”, în timp ce crește estimările pentru inflație. Lucrurile acestea nu pot să meargă la nesfârșit, și vedeți că suferă românii.
Pe de o parte, nu putem să-i blamăm pe români că vor salarii mai mari, când puterea de cumpărare scade. Este normal să ceară așa ceva.
Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite”, a indicat Florin Cîţu.
Rata inflației își moderează lent creșterea, în iulie aceasta a fost de 15%
Rata inflaţia şi-a temperat modest creşterea. În luna iulie, rata anuală a inflaţiei a fost de 15% după ce în iunie a atins 15,05%. Gazele s-au scumpit cu 70% faţă de iulie 2021, combustibilii cu 35,7%, iar alimentele, în medie, sunt mai scumpe cu 16%.
Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iulie la 15%, după ce în luna iunie a accelerat la 15,05% şi în mai la 14,5%, arată datele transmise joi de Institutul Naţional de Stratistică (INS).