Florin Cîțu este încrezător în forțele pe care România le are. În acest sens, el a declarat că în prezent se urmărește demararea, exploatării hidrocarburilor din Marea Neagră. Liderul PNL anunță că toate partidele din coaliția de guvernare susțin adoptarea legii offshore în procedură de urgență.

În același timp, pe lângă adoptarea legii offshore, tot în cursul săptămânii se va dezbate, la Parlament și în Camera Deputaților, moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului justiției. Amalia Bojescu detaliază programul parlamentului de săptămâna viitoare.

Totodată, parlamentarii mai trebuie să dezbată în regim de urgență proiectul de lege privind securitatea națională în situații de criză. Președintele Senatului, Florin Cîțu, spune că documentul nu va modifica legea fundamentală, dar trebuie actualizat la situația actuală.

„E mai mult despre aceste modificări. România permite trupelor străine să vină pe teritoriul României. Acest proiect nu modifică Constituția. În primul rând Constituţia spune foarte clar că /în/ orice ține de situații de urgență, de armată ş.a.m.d. Parlamentul are ultimul cuvânt. Este legislaţia în vigoare care trebuie updatată la condițiile de azi, la nevoile de astăzi. În rest nu se modifică și nu se dau puteri sporite”, a declarat el.

În ceea ce privește legea offshore, aceasta va putae permite extracția gazelor naturale din Marea Neagră, iar Marcel Ciolacu se declară încrezător, precizând că în acest mod, România se poate pregăti pentru viitor.

„În acest moment nu avem nici cea mai mică problemă şi avem un an de zile ca să rezolvăm şi să ne pregătim pentru anul viitor. Sper în primul și în primul rând să fie înlocuit, proporția cea mai mare de către gazul românesc. Dependența noastră de Rusia este una, cred că cea mai mică din Europa, de 10%. Prioritatea gazului extras să fie industria românească”, a spus liderul PSD.

Referitor la dezbaterea și votul asupra moțiunii simple, inițiate de USR împotriva ministrului de justiție Cătălin Predoiu, potrivit Rador, în document, deputații USR cer demisia ministrului pe care îl acuză că a sabotat lupta împotriva corupției prin reorganizarea și întărirea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și slăbirea competenței DNA și DIICOT.

O declarație în acest sens a venit de la fostul ministru USR al justiției, Stelian Ion, care avertiza că legea de desființare a SIIJ a fost adoptată fără a se aștepta un aviz din partea Comisiei de la Veneția.

„Dacă avizul Comisiei de la Veneția va fi unul critic la adresa acestui proiect, Cătălin Predoiu trebuie să își dea demisia. Cu acest proiect de lege s-a compromis iremediabil din punctul nostru de vedere. A ne preface că venim cu reforme, a încerca să îi păcălim pe partenerii noștri europeni, să păcălim instituțiile, față de care am avut niște angajamente, este greșit”, a spus acesta.