Mai exact, potrivit unei analize realizate de news.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online, premierul Florin Cîţu împreună cu miniştrii Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu şi Raluca Turcan se menţin şi în luna aprilie în topul vizibilităţii.

Topul are o singură modificare. Dan Barna a depășit locul șase ocupat până acum, urcând pe locul trei, făcându-i astfel pe miniştrii Educaţiei şi Muncii să coboare cu o poziţie.

În același timp, pe lângă ascensiunea lui Barna, și miniștrii Cristian Ghinea, Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă şi Alexandru Nazare au urcat în top câteva poziţii, în timp ce ministrul Agriculturii a coborât de pe locul 10 în martie, pe locul 17.

Așa cum era de așteptat, premierul Florin Cîțu este primul în topul vizibilității din luna aprilie. Mai exact, acesta are 60.376 de referiri, vârful fiind înregistrat în zilele de 14, 15 şi 16 aprilie, marcate de revocarea lui Vlad Voiculescu de la ministerul Sănătăţii şi de scandalul provocat în coaliţie de această decizie.

Locul doi este ocupat de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu 48.832 de referiri, vârful fiind atins în acelaşi interval de revocarea sa şi de conferinţa de presă susţinută după revocare.

Ce loc ocupă Raluca Turcan 

Dan Barna, liderul USR a ajuns pe locul trei, cu 14.934 de referiri în aprilie, cele mai multe fiind în 14 şi 15 aprilie, pe acelaşi fond al scandalului plecării lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu este pe locul 4, cu 8.357 de referiri în presă, cele mai multe fiind înregistrate în 23 şi 26 aprilie, când ministrul a făcut mai multe declaraţii privind reluarea cursurilor, vaccinarea personalului din învăţământ, evaluarea profesorilor de către elevi şi gradul redus de utilizare a testelor pentru COVID în şcoli.

A cincea poziție este ocupată de ministrul Muncii, Raluca Turcan cu 8.218 referiri, mai puţine decât în luna precedentă. Vârfurile au fost înregistrate în 1 aprilie, când au fost în continuare reacţii la imaginile în care ministrul era fără mască de protecţie la o acţiune în judeţul Sibiu, dar a fost făcut şi anunţul referitor la amendarea sa, şi 7 aprilie, când a făcut precizări referitoare la stadiul avizării proiectului de interzicere a cumulului pensiei cu salariul şi când a anunţat adoptarea de către Guvern a OUG pentru majorarea stimulentului de inserţie la 1.500 de lei

Lucian Bode este și el prezent în top 10 miniștri vizibili din România, ocupând locul șase și pierzând o poziție.  Ministrul de Interne are 6.663 de referiri și a pierdut un loc ca urmare a intrării lui Dan Barna în top 5 membri ai Executivului cu vizibilitate în luna aprilie.

De menționat este faptul că, vârfurile de vizibilitate au fost în 11 şi 12 aprilie, când a fost invitat într-o emisiune televizată şi a făcut mai multe declaraţii despre desfăşurarea slujbelor de Paşte şi despre restricţiile pentru vacanţa de 1 mai, iar în12 aprilie a avut două sesiuni de declaraţii, inclusiv despre transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor, devenit spital COVID.

Ministrul care a scăzut în topul vizibilității

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, continuă să se mențină pe poziţia 7, cu 4.754 de referiri, vizibilitatea sa fiind dată, în zilele de 19 şi 21 aprilie, de disputa cu premierul Florin Cîţu, pe care l-a numit ”zombie politic” în contextul disputelor din coaliţia de guvernare generate de revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce privește poziția 8, aceasta este ocupată de ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea, cu 4.305 de referiri. Aceasta a urcat de pe locul 13 în martie, vârful vizibilităţii fiind atins în zilele de 26 şi 27 aprilie, când preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă de lucru la Palatul Cotroceni pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi când ministrul a răspuns criticilor PSD pe tema modului în care a fost realizat acest plan.

Ministrul Justiției, Stelian Ion ocupă locul nouă în clasamentul vizibilității, el înregistrând cea mai mare vizibilitate  în 6 şi 8 aprilie, în momentul în care a avut mai multe declaraţii pe tema legilor Justiţiei şi a dezminţit existenţa unei dispute cu liderul PNL Ludovic Orban pe acest subiect.

Locus zece este ocupat de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care a urcat de pe locul 16, cu 3.235 de referiri şi vârfuri de vizibilitate în 22 aprilie, marcată de reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, şi în 26 aprilie, când Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata.

Ministrul Economiei pe de altă parte, ocupă locul 11, urmat de vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Mediului Tanczos Barna, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul finanțelor, Alexandru Nazare și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a coborât de la locul zece, la locul 17.

În ceea ce îi privește pe miniștrii Carol Novac și Bogdan Gheorghiu, aceștia au între 1.000 şi 2.000 de referiri. De cealaltă parte însă, ministrul Cercetării Ciprian Teleman are sub 1.000, el situându-se, ca şi la ediţiile precedente ale Barometrului vizibilităţii, pe ultima poziţie a clasamentului.