Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, vrea ”rapid” toate detaliile despre situația de la frontieră. Acesta i-a cerut ministrului de Interne, Lucian Bode, o analiză privind situaţia de la punctele de frontieră pentru a arăta ce s-a întâmplat exact acolo.

El a precizat că în cazul în care lucrurile au fost dezordonate, cineva trebuie tras la răspundere în acest sens.

„Ministrul de Interne trebuie să vină cu o analiză rapid în faţa românilor să arate exact ce s-a întâmplat acolo, dacă a fost întârziată reacţia, de ce a fost întârziată, dacă reacţia a fost aşa cum spune domnia sa dezordonată, de ce a fost dezordonată şi, bineînţeles, cineva trebuie să răspundă”, a spus acesta.

Florin Cîțu a mai adăugat că în acest mod a fost testată capacitatea de reacție a unui stat, iar lucrurile trebuie să fie mereu pregătite.

Capacitatea de reacţie a unui stat se testează în aceste momente. De aceea, de exemplu, avem un buffer la Finanţe tocmai pentru astfel de momente. Întotdeauna trebuie să fii pregătit. Dacă domnia sa spune că a fost dezordine, este clar că are mai multe informaţii decât avem noi şi sunt sigur că va avea o analiză şi va veni cu ea în faţa românilor şi va arăta de ce a fost întârziată reacţia, de ce a fost dezordine, sunt sigur că domnul ministru va veni în următoarele zile cu ea”, a explicat Cîţu, la Parlament.

Florin Cîțu vrea să vadă organizare

De menționat este faptul că, reacția lui Florin Cîțu vine după ce duminică, ministrul Lucian Bode a declarat că toate cele nouă puncte de trecere a frontierei de stat pe relaţia cu Ucraina (6) şi cu Republica Moldova (3) au fost organizate în urma unui plan de acţiune stabilit la nivelul MAI.

El a adăugat că „dezorganizarea” de la Vama Siret, pe care a văzut-o atunci când a vizitat locaţia împreună cu prim-ministrul, nu trebuie să mai apară nicăieri.

„Toate cele nouă puncte trebuie să fie organizate impecabil şi ne-am dori ca acest lucru să îl putem vedea şi în corespondenţa cu colegii noştri din Ucraina”, a adăugat Bode.

În ceea ce privește numărul persoanelor intrate în țară, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunțat luni dimineață că peste 33.000 de cetăţeni ucraineni sunt, în prezent, în România. El a mai adăugat că dintre aceștia, 373 au aplicat pentru procedura de azil.

„În acest moment, în România, sunt peste 33.000 de cetăţeni ucraineni”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totodată, oficialul de la Guvern a mai spus că din data de 24 februarie şi până luni, la ora 6,00, au intrat în ţară 70.803 de cetăţeni ucraineni, iar 37.490 dintre aceştia au plecat din ţara noastră.

În același timp, în cursul zilei de duminică, 255 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, numărul total al acestora ajungând la 373. El a mai adăugat că Poliţia de Frontieră este mobilizată cu efective sporite în această perioadă şi continuă eforturile derulate alături de alte instituţii ale MAI şi ale statului pentru a gestiona situaţia.