Florin Cîțu este de părere că Banca Națională a României are un rol important în ceea ce privește inflație, el arătându-se extrem de îngrijorat cu privire la o posibilă creștere a acesteia.
Florin Cîțu, cerere fără precedent pentru BNR! Să le scumpească ușor, ușor
Invitat în cadrul unei emisiuni la B1 TV, fostul prim-ministru al României a declarat că este îngrijorat cu privire la o posibilă creștere a ratei inflației, precizând că acesta este destul de ridicată și că se apropie de un procent cu două cifre. Florin Cîțu se teme ca nu care-cumva rata inflației să treacă de 10 procente.
El a venit cu două soluții în acest sens și spune că una dintre acestea ar putea fi scumpirea banilor.
„Rata inflaţiei este deja mare, se duce spre două cifre. Dacă depăşeşte 10%, mă îngrijorează. Dar trebuie să fim foarte oneşti şi să spunem că atributul controlului inflaţiei revine sută la sută Băncii centrale. (…) Sunt două variante: pe de o parte, Banca centrală, prin instrumentele pe care le are – şi asta este dobânda, preţul banilor – poate uşor, uşor să scumpească preţul banilor, asta este o variantă”, a afirmat Florin Cîţu, marți seara.
Modul în care poate ajuta Guvernul
De asemenea, președintele Partidului Național Liberal spune că Guvernul ar putea ajuta în acest sens prin două căi. Prima dintre cele se referă la un deficit bugetar redus, în timp ce a doua se referă la investiții.
Liderul liberalilor este de părere că prețurile vor scădea în România, însă numai atunci când economia se va ”destinde”. El a reiterat că plafonarea prețurilor nu va duce la tarife mai mici, ci competiția.
Florin Cîțu consideră că este nevoie ca România să meargă spre ”deschiderea prețurilor” pentru a avea prețuri scăzute.
„Unu: să menţină deficitul bugetar redus sau să-l reducă şi doi: să investească. Preţurile vor scădea în România şi vom avea o dinamică scăzută, doar atunci când economia se destinde, când ai mai multă competiţie. Nu plafonarea preţurilor rezolvă problema preţurilor. Competiţia rezolvă problema preţurilor. Dacă vrem să avem preţuri scăzute, trebuie să mergem în direcţia inversă, nu spre plafonare, ci spre deschidere a preţurilor”, a arătat fostul șef al Executivului, Florin Cîţu.