„Nu vor avea prioritate funcţionarii publici, aşa cum a spus şi preşedintele României, în ceea ce priveşte vaccinarea. Nu este o decizie luată în acest sens, nu am văzut pe nimeni să propună. Acea listă era cu cine vrea să se vaccineze, nu se spunea că vei fi vaccinat şi de unde vin banii. Preşedintele României şi premierul au spus foarte clar că nu există prioritate pentru angajaţii din sectorul public pentru vaccinare, mai departe de atât nu are sens să comentăm”, a declarat Florin Cîțu.
Explicația lui Ludovic Orban
Acesta a fost întrebat într-o conferinţă de presă dacă funcţionarii publici vor avea prioritate în privinţa vaccinării anti-COVID şi dacă se vor cumpăra din bani publici vaccinuri pentru aceştia.
Ludovic Orban a declarat, marţi, că este greşită interpretarea conform căreia angajaţii din sectorul public, în ansamblul lor, ar putea beneficia de prioritate în ce priveşte vaccinarea anti-COVID şi că strategia în domeniu va respecta recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Astfel, întrebat cum vede faptul că în mai multe ministere a circulat un document care centraliza numele funcţionarilor care doresc să se vaccineze, Orban a replicat că ordinea de priorităţi a fost anunţată de preşedintele României, Klaus Iohannis.
„Strategia de vaccinare va fi un document care este aproape finalizat. Este elaborat de specialişti, de oameni cu experienţă în domeniul campaniilor de vaccinare şi va fi prezentat săptămâna viitoare. De asemenea, vom discuta într-o primă lectură, în şedinţa de Guvern, un proiect de act normativ care să constituie echipa care se va ocupa de implementarea campaniei de vaccinare”, a explicat Ludovic Orban.
Orban a apreciat că circulara de la nivelul ministerelor a fost iniţiată „probabil” pentru a vedea care este procentul de persoane care doresc să se vaccineze.
De asemenea, preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat tot marţi că după elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autorităţile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii.
„Aşa cum am mai menţionat, vaccinarea se va face etapizat şi va începe cu anumite grupe de populaţie, stabilite pe criterii epidemiologice şi medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflaţi în grupele de risc, dar şi de lucrătorii din sectoare esenţiale precum educaţie, siguranţă naţională, transporturi, energie, furnizarea de apă şi alimente”, a precizat Iohannis.