Cea mai bună veste pentru România! Președintele Senatului, Florin Cîțu, a vorbit despre soluția care va compensa pierderea gazelor din Rusia. Liderul PNL anunță că în momentul de față se fac ultimele corecturi pentru a adopta Legea Offshore, lege care va permite explorarea gazelor din Marea Neagră.
Totodată, el a mai explicat că această lege, odată intrată în vigoare, va menține prețurile la un nivel acceptabil în România, fără a mai apela la plafonare. Următorul pas este ca Ministerul Energiei să prezinte proiectul, astfel încât legea să fie aplicată în cel mai scurt timp.
”În Parlament suntem pregăți, în coaliție suntem pregătiți, dar Ministerul Energiei trebuie să vină cu proiectul. Este vorba despre praguri, despre sume.
Toți suntem de acord că un procent mai mare trebuie să revină statului român, eu am propus 60-40, dar trebuie să vedem și din ce anume calculăm acest procent”, a spus Florin Cîțu.
De ce a crescut rata inflației?
Totodată, liderul PNL a comentat și datele publicate de INS referitoare la rata anuală a inflației pe luna februarie, care a crescut la 8,5%, comparativ cu luna februarie 2021.
El susține că inclusiv BNR este îngrijorată de modul în care evoluează lucrurile, adăugând faptul că în tot acest timp, Ministerul Finanțelor continuă să se împrumute la dobânzi extrem de mari.
„Rata anuală a inflației crește și Banca Centrală ne asigura atunci că este doar tranzitorie. Se pare că n-a fost așa. Am văzut și decizia BNR de a crește dobânda cu 0,5%, ceea ce înseamnă că e îngrijorată.
Din semnalele pe care le avem și ne uităm la ce se întâmplă la Ministerul Finanțelor, care se împrumută la dobânzi nejustificat de mari, este clar ca aceste dobânzi să crească și trebuie să ne facem planuri pentru perioadă viitoare, luând în calcul și inflație și dobânzi mai mari”, a spus Florin Cîțu, la Parlament.
Florin Cîțu, despre prețurile din România
În ceea ce privește situația economică din țară, liderul PNL susține că la momentul actual, România nu se confruntă cu lipsă de carburanți sau de anumite alimente. În acest sens, el a făcut un apel la la colegii săi de alianță să încurajeze o mai bună comunicare cu cei care vând produse, pentru ca populația să nu mai fie panicată cu alerte false și să facă provizii în exces.
Florin Cîțu a subliniat faptul că antreprenorii nu trebuie să fie amenințați și este nevoie de mult mai multă comunicare astfel încât lucrurile să decurgă într-un mod normal.
„Consiliul Concurenței să facă o anchetă și dacă este un cartel să dea amenzi. Consiliul Concurenței a avut aceste rapoarte și le-a prezentat, a spus că nu există o înțelegere pe creșterea prețurilor. În ceea ce privește dinamica prețurilor, poți alege la ce benzinărie să mergi. Nu știu să existe situații în care să fi crescut prețurile în timp ce se stătea la coadă.
Trebuie să comunice și antreprenorii, dar e greu să îi ai de partea ta când tu vii și îi ameninți cu ameninți. Și în pandemie am comunicat, când era vorba de cumpărat dezinfectant sau drojdie. Încrederea trebuie să vină și prin comunicare cu furnizorii de produse”, a declarat Cîțu.