Majorarea pragului la 140.000 de euro este discutată din octombrie, când a fost adoptat proiectul de lege în Camera Deputaţilor. Trebuie menționat că decizia adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă nu a fost anunţată în prealabil.
Dezvoltatorii imobiliari au investit din data de 20 octombrie sute de mii de euro în reconfigurarea proiectelor rezidenţiale. Acest lucru a fost realizat pentru a se adapta noilor condiţii de piaţă, ținând cont și decererea tot mai mare pentru locuinţe mai spaţioase.
Măsura lovește puternic un sector al pieței imobiliare
De asemenea, mulţi clienţi au semnat în intervalul octombrie-decembrie contracte şi au plătit un avans în baza acestei legi. În momentul de față, aceștia au de-a face cu locuinţe scumpite cu aproape 20.000 de euro.
Dacă nu pot acoperi diferenţa, este foarte probabil ca aceştia să piardă banii daţi drept avans, iar dezvoltatorii să rămână cu apartamentele nevândute.
Este demn de menționat că măsura adoptată de Guvern loveşte puternic în sectorul rezidențial. Acesta a fost singurul sector al pieţei imobiliare care nu a avut de suferit din cauza crizei provocate de coronavirus.
Un impact de 200 milioane lei
Guvernul consideră că această măsură ar fi adus un impact de 200 milioane lei în veniturile din TVA, în contextul în care din apartamentele contractate ar fi încasat 5% TVA, iar dacă vânzările vor fi anulate nu vor mai încasa nimic.
Trebuie menționat că achiziţia de apartamente de 100.000-140.000 de euro a fost evitată de către clienți din cauza TVA-ului mare raportat la cele sub 93.000 de euro.
Unii oameni au apelat la cumpărarea în familie a două apartamente alăturate pentru a le uni şi implicit pentru a le cumpăra cu TVA de 5%.