Președintele Senatului a explicat că situația economică actuală este complet diferită de contextul economic din timpul pandemiei de coronavirus întrucât, atunci dobânzile bancare erau în scădere, iar acum sunt în creștere.
„Este a treia oară când se anunţă. E complicat să faci acest lucru, dar nu este imposibil. Lucrurile sunt total diferite de pandemie. Atunci dobânzile erau în scădere, acum sunt în creştere.
Din partea băncilor ar însemna costuri foarte mari, din partea clienţilor ar însemna sume oarecum sinucigaşe. Să nu plăteşti azi ratele cu dobânzi mai mici, dar să le plăteşti cu dobânzi mai mari în viitor, mi s-ar părea o chestie sinucigaşă, dar fiecare decide cum doreşte.
Atunci a fost o decizie la nivelul UE. (…) Această decizie nu există astăzi şi va fi mai complicat. Este bizar. (…) La următorul BEx (al PNL – n.r.) vom pune pe tapet aceste măsuri”, a explicat Florin Cîțu, miercuri după-amiaza, la o conferință de presă.
Florin Cîțu se opune ferm propunerilor făcute de PSD
Întrebat despre o eventuală reducere a deficitului bugetar prin excluderea cheltuielilor cu investiţiile din deficit, Florin Cîţu a răspuns:
„E complicat să înţeleg ce spune preşedintele PSD despre economie. Nu are expertiză în domeniu. Sunt lucruri pe care nu le stăpâneşte foarte bine.
În PNRR avem finanţate gratis dobânzile la împrumuturi – sunt 0%. Orice altă finanţare pe care o luăm, se adaugă la datoria publică. Dacă vrem finanţare gratis, trebuie să facem reforme.”
„PSD uită ce spunea acum câteva luni, îşi face propria agendă şi merge mai departe. Măsurile PSD vor duce la inflaţie şi dobânzi mai mari. Un deficit mai mare, înseamnă inflaţie mai mare”, a completat Florin Cîțu.
Spre final, acesta a spus că Nicolae Ciucă propune menţinerea cotei unice de impozitare.
„Am încredere în premierul Nicolae Ciucă, care spune că anul acesta nu se vor modifica taxele. Cota unică rămâne”, a spus oficialul român.
Menționăm faptul că Nicolae Ciucă a vorbit recent despre decizia privind amânarea plății ratelor bancare.
Românii vor putea să amâna plata ratelor bancare. Nicolae Ciucă: Decizia a fost discutată cu guvernatorul BNR
Decizia de amânare a plății ratelor la bancă cu 9 luni a fost discutată cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) și cu Ministerul de Finanțe, a explicat Nicolae Ciucă.
Acesta a declarat că detaliile tehnice vor fi stabilite prin ordonanță de urgență.
„Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite.
Cert este că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această ordonanţă de urgenţă”, a declarat prim-ministrul, după ce a fost întrebat care sunt criteriile pentru amânarea plății ratelor la bancă și cine sunt românii care se pot încadra în această categorie.
Amânarea ratelor bancare se va aplica pe o perioadă de nouă luni
Premierul României a precizat că amânarea plății ratelor a fost decisă pe o perioadă de nouă luni, având în vedere că același interval de timp a fost decis și anterior.
„S-a ajuns la perioada de 9 luni pentru că a fost o decizie similară şi a fost aplicată tot pe 9 luni”, a spus Nicolae Ciucă.
De asemenea, acesta a vorbit și despre dobânda suplimentară pe care românii care își amână ratele riscă să o plătească, spunând că „este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul.
Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani. Nu s-au stabilit toate detaliile tehnice. Urmează să fie stabilite în ordonanţa de urgenţă când va fi aprobată.”