Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră „inadmisibil” faptul că 40% dintre salarii nu au fost plătite vineri de Ministerul Finanţelor, precizând că o astfel de situaţie nu s-a întâmplat nici în 2020, la debutul pandemiei, când două luni nu a fost plătit niciun impozit.

„Este ceva ceea ce nu s-a întâmplat nici în 2020, când toate pieţele erau oprite, două luni nu a plătit nimeni impozite şi totuşi am plătit la timp salarii, pensii, alocaţii, şomajul tehnic. Din punctul meu de vedere, este inadmisibil. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo (…)

Dacă sistemele informatice au rezistat într-un moment în care totul era la pământ, nu ştiu ce s-a întâmplat acum. Sper să nu fie altceva, să nu fie lichidităţi,” a spus, luni, Cîţu, la Senat.

Care au fost cauzele întârzierilor la plată?

Ministerul Finanţelor a dat asigurări, sâmbătă, că dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata tuturor drepturilor salariale din sistemul bugetar, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Din motive obiective, în data de 13 mai 2022, s-au înregistrat disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice partajate care asigură transferul sumelor în sistemul bancar, precum şi în sistemul de plăţi interbancare, înregistrându-se întârzieri parţiale la plată.

„Precizăm că 60% din obligaţiile de plată au fost realizate la timp, iar restul operaţiunilor de transfer se vor realiza luni, 16 mai 2022. În toate cazurile este vorba de termene de plată scadente în zilele de 14 şi 15 mai a.c. Regretăm neajunsurile create şi le dăm asigurări tuturor celor afectaţi că depunem toate eforturile pentru ca astfel de disfuncţionalităţi tehnice să nu se mai repete”, spun reprezentanţii ministerului.

Guvernul nu va introduce noi taxe și impozite

În ceea ce privește introducerea de noi taxe, Florin Cîțu a spus că nu susţine demersul, pentru că acest lucru ar însemna „bani mai puţini la buget”.

Noi nu susţinem, avem şi program de guvernare, nu susţinem taxe noi. (…) PNL a venit cu soluţii în 2020, 2021, ani record pentru gradul de colectare. Veniturile au crescut la 32,7%, 32,8% din PIB în 2020 şi 2021, după ce am scos taxele. Ar fi culmea acum să introducem taxe. Asta ar însemna bani mai puţini la buget.

Dacă se va ajunge acolo, conducerea PNL va veni în BEX şi va supune la vot o astfel de soluţie. Eu, ca membru al PNL, nu susţin o astfel de soluţie”, a precizat Cîţu, la Senat.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că Guvernul nu va introduce noi taxe şi impozite în următoarea perioadă, dar a adăugat că susţine în continuare introducerea impozitului progresiv „cu deductibilităţile necesare”.