Florin Cîțu susține că inflația din România ajunge deja la două cifre, iar BNR stăpânește cu greu acest fenomen. În acest sens, fostul lider PNL se întreabă cine va suporta costurile, de fapt, în cazul unor măsuri de amânare a ratelor la bancă.
Totodată, el a mai adăugat că, potrivit datelor pe care le are până acum, există posibilitatea ca băncile să nu poate să amâne anumite împrumuturi, lucru care face ca această măsură să fie dificil de realizat.
Cîțu a mai menționat și că oamenii se așteaptă deja ca această măsură să fie implementată, însă este nevoie în continuare de mai multe clarificări.
Cine suportă costurile?
„Aici, dar dacă este luată această decizie, atunci este luată împreună cu sistemul financiar bancar. Trebuie să știm că toate aceste măsuri reprezintă costuri și esența unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul. Se împarte costul pe cetățeni și pe sistemul bancar, se împarte la 3 și cu statul român?
Eu nu știu dacă băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, pentru că atunci, în 2020, această decizie a fost la nivelul Uniunii Europene… Dar dacă s-a ajuns la o decizie – și nu am de ce să nu îl cred pe președintele PSD, Ciolacu, că deja e o decizie, atunci oamenii ar trebui să aștepte că de luni această măsură este implementată”, spune fostul premier Florin Cîțu.
În același timp, fostul lider PNL a mai precizat că costurile unei astfel de decizii nu pot fi ascunse, în contextul în care cineva le va suporta oricum, fie că este vorba de bănci sau de clienți.
Pe de altă parte, creșterea dobânzilor din ultima perioadă face situația și mai complicată. Mai exact, deși ratele sunt amânate pentru câteva luni, dobânzile vor crește în continuare.
Sunt băncile de acord?
„Deci nu pot să ascunzi costurile, cineva le va suporta. Le vor suporta clienții, vor suporta băncile, dar dacă s-au înțeles cu băncile, atunci vor prezenta exact că cumva cine suportă costurile. Dar costurile sunt.
Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc și atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni de zile, când dobânzile cresc de la o lună la alta, Banca Națională tocmai cu dobânzile cu 0, 5 puncte procentuale. Eu cred că va crește acest acest pas, poate nevoie de 0.75, poate 1 data viitoare, când inflația deja ajunge la două cifre și se pare că Banca Centrală încă nu poate să stăpânească fenomenul”, conchide Cîțu.
Menționăm faptul că declarațiile fostului lider PNL vin în contextul în care, anterior, joi, Marcel Ciolacu, liderul PSD, declara că liderii coaliției de guvernare analizează varianta amânării ratelor la bănci.
Totodată, social democratul a mai spus atunci și că decizia detaliată va fi prezentată luni de liderii formațiunilor din coaliție.