Liderul liberal Florin Cîțu este de părere că Ucraina trebuie sprijinită mult mai intens de comunitatea internațională, având în vedere că Rusia nu pare să dea înapoi. Acesta spune că sancțiunile impuse deja trebuie să fie implementate și este nevoie chiar de unele noi.
Preşedintele Senatului, liderul PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că trebuie făcut mai mult de către comunitatea internaţională pentru a susţine Ucraina.
Cîțu: Ucraina trebuie sprijinită activ
„Rusia nu dă înapoi. Aceasta înseamnă că noi, România, şi comunitatea internaţională, trebuie să facem mai mult acum. Asiguraţi-vă că toate sancţiunile sunt implementate, impuneţi altele noi şi sprijiniţi activ Ucraina”, a scris, marţi seară, pe Twitter, Florin Cîţu.
Acesta apreciază că orice acţiune de sprijinire a ţării aflate în război este un ajutor şi pentru noi.
„O facem nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru noi înşine”, a mai transmis liderul PNL.
„Dacă Ucraina cade”, Rusia se va afla „la frontierele unor state NATO”, avertizează Zelenski, într-un interviu acordat CNN şi Reuters.
El s-a declarat „foarte recunoscător” omologului său american Joe Biden şi liderilor ONU, însă apreciază că aceştia nu l-au ”auzit”.
UE, ajutor umanitar de 500 de milioane de euro
Conform ONU, invazia militară rusă a dus la strămutarea unui milion de persoane în interiorul Ucrainei. În acest context, ONU a lansat un apel la strângere de fonduri pentru a finanţa ajutorul umanitar pentru ucraineni.
ONU spune că este nevoie urgentă de 1,7 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe oamenii care au fugit din Ucraina şi pe cei care se află în ţară.
„Criza s-a înrăutăţit extrem de mult şi extrem de repede”, a spus Martin Griffiths, Subsecretar General pentru Afaceri Umanitare şi Coordonator pentru Ajutor de Urgenţă, într-o conferinţă de presă la Geneva.
El a făcut apel la o compasiune pe măsura dimensiunii crizei.
În paralel, la Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va aloca cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul european pentru asistenţă umanitară, după invazia rusă din Ucraina.
„Vom adăuga cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru a face faţă consecinţelor umanitare ale acestui război tragic, atât în ţară, cât şi pentru refugiaţi”, a spus şefa CE într-un discurs în cadrul Parlamentului European.
Cererea Ucrainei de aderare la UE va fi analizată
În același timp, Uniunea Europeană va analiza cu seriozitate posibilitatea de a oferi Ucrainei statutul de ţară candidată ca parte a încercării sale de a adera la blocul comunitar, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că drumul Kievului spre UE va fi unul lung.
Solicitarea Kievului de a adera la UE a fost „simbolică, politică şi legitimă”, a declarat Michel în cadrul unei reuniuni speciale a Parlamentului European.
Preşedintele Consiliului European a spus că înţelege apelul emoţional al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca ţara sa să fie primită rapid în UE, dar că deciziile trebuie luate pe baza unor „alegeri corespunzătoare”.