Orice construcţie de buget trebuie făcută având în vedere tratatele internaţionale semnate de România, respectiv Tratatul de la Maastrich şi Pactul Fiscal, pentru că altfel va trebui să facem derogări de la lege, a declarat joi seara, la Realitatea Plus, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
„Orice construcţie de buget suntem constrânşi să o începem având în vedere tratatele internaţionale semnate de România, Maastrich şi Pactul Fiscal.(..) întotdeauna am spus că trebuie să avem aceste tratate în minte când facem bugetul, pentru că altfel trebuie să facem derogări de la lege.(…) pornesc de la două lucruri, tratatele şi legislaţia în vigoare şi vom vedea cum le punem cap la cap. Este dificil, dar nu imposibil şi vom veni cu soluţii”, a spus Cîţu.
Acesta a subliniat că atât el cât şi premierul Ludovic Orban îşi vor asuma în totalitate bugetul pentru 2020, pe care îl vor face şi îl vor susţine în Parlament.
„Şi eu şi premierul Ludovic Orban am spus, ne vom asuma bugetul pentru 2020 în totalitate. Toate informaţiile din buget, tot ce este acolo ne vom asuma. Nu veţi vedea să spunem că noi n-am participat la elaborarea acestui buget, dar să venim în Parlament să-l prezentam. Noi vom face bugetul, noi venim în Parlament şi îl vom susţine”, a explicat ministrul.
El a precizat că există un proiect de buget pentru 2020, dar este unul pentru 28 de ministere.
Printre liniile directoare pentru acest buget, oficialul MFP a menţionat eliminarea supraimpozitării pentru contractele part-time şi supraacciza.
„Am avea câteva promisiuni pe care le-am făcut când eram în Opoziţie: eliminarea supraimpozitării contractelor part- time, proiectul este în lucru la Ministerul Finanţelor, va fi gata să meargă către Guvern, şi avem discuţii despre supraacciză. La fel, e în lucru proiectul, se va duce către Guvern să meargă în Parlament. Cam tot ce am promis deja facem, mergem în Parlament. Acest Guvern nu vrea să mai facă lucruri prin Ordonanţe de Urgenţă. Mergem, le dezbatem în Parlament, le agreem”, a afirmat Florin Cîţu.
Totodată, şeful de la Finanţe a spus că proiectul de buget pe 2020 va fi construit pe baza proiectelor majore, şi, în opinia sa, unul dintre acestea ar fi autostrada Sibiu-Piteşti.
„Asta este ce doresc de la acest buget. Să nu mai avem o mie de proiecte pe care să le aruncăm acolo doar pentru a fi acolo şi să nu facem nimic. Să ne asumăm câteva proiecte majore pe care să le facem. Nu pot să le numesc eu. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că România merită după 30 de ani să unească Coridorul IV, să începem ceva la Sibiu-Piteşti, dar e o părere personală. Un Guvern care îşi asumă Sibiu-Piteşti să facă, cred că va avea recunoştinţa românilor pe vecie”, a punctat Cîţu.