Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, s-a pronunţat, luni, pentru predictibilitate şi pentru o menţinere a Codului fiscal în actuala formă, susţinând că PNL are soluţii de colectare a veniturilor fără creşterea taxelor.
Florin Cîțu: Codul fiscal nu trebuie modificat
Întrebat despre necesitatea modificării Codului fiscal, Cîţu a spus că acest lucru nu trebuie să se întâmple.
„Nu trebuie să se întâmple nimic. Predictibilitate înseamnă că trebuie să păstrezi ceea ce ai. În 2019, când a venit PNL la guvernare, a eliminat toate taxele introduse de PSD, pentru că ştim că asta face. PSD a introdus taxe în perioada 2017 – 2019. Le-am eliminat pe toate şi am colectat mai bine.
Uitaţi-vă în noul program de convergenţă – este un program foarte frumos acolo, care arată că în 2020 – 2021 am reuşit să colectăm venituri de 32,7% – 32,8% din PIB. PNL are soluţii de colectare a veniturilor fără creşterea taxelor”, a declarat liberalul.
Florin Cîțu susține că este nevoie de măsuri liberale
Potrivit preşedintelui Senatului, reforma pensiilor, a salarizării şi a administraţiei publice poate conduce la un stat „mai suplu”, cu cheltuieli mai mici.
„În PNRR avem bani gratis pentru granturi şi împrumuturi cu dobândă zero. Faci reformă, iei banii, nu faci, nu iei banii. Mie mi se pare bizar că ne împrumutăm la dobânzi de 8,5%. Enorm aşa ceva. (…) Când ai bani gratis în PNRR, doar trebuie să faci reforme. Nu înţeleg de ce nu luăm acei bani gratis şi împrumuturi la 0%. (…) România va avea nevoie de împrumuturi pentru a dezvolta infrastructura. România se împrumută la un cost, UE se împrumută la zero. Dar, bineînţeles, sunt legaţi de reformă”, a adăugat Cîţu.
El a atras atenţia că fără măsuri liberale se va ajunge „exact” în situaţia actuală – inflaţie mare, dobânzi mari şi risc ridicat de recesiune.
Marcel Ciolacu, despre nevoia unor măsuri fiscale
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că ar trebui luate, până la 1 iunie, mai multe măsuri fiscale, astfel încât bugetul de stat pe anul viitor să poată fi construit în baza acestora, având în vedere că modificarea Codului fiscal trebuie făcută cu şase luni înainte.
„Sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebui să le luăm şi să le prezentăm până în 1 iunie. După cum bine ştim, Codul fiscal trebuie modificat cu şase luni înainte, pentru ca viitorul buget de stat să îl construim pe măsurile luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie.
Rămân, în continuare, la părerea că în zona preţurilor la energie, cel puţin, ar fi trebuit venit cu o reglementare şi ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele.
Dacă am fi venit cu reglementare, efectele ar fi fost de a doua zi şi poate nu am fi ajuns la această inflaţie”, a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD, întrebat dacă în coaliţia de guvernare se va discuta despre eliminarea TVA diferenţiat la produsele alimentare aşa cum a propus Consiliul Fiscal.