Având în vedere contextul economic pe care îl traversăm de câteva luni de zile, ministrul de la Finanțe susține că deficitul bugetar din primele şase luni ale acestui an este unul rezonabil.
„Jumătate din deficit reprezintă, cam 23 miliarde lei, măsurile fiscale pe care le-am luat (…). Sumele acestea sunt bani care au rămas la companii, să funcţioneze economia, prin acele măsuri fiscale pe care le-am luat. Cheltuielile cu Covid sunt 5 miliarde de lei, direct legate de Covid. În acelaşi timp, deficitul este puţin mai mare pentru că încă nu am primit sumele de la Comisia Europeană, pe decontarea anumitor cheltuieli. Este vorba de un miliard şi ceva de lei. Ar mai reduce puţin din deficit. Dar, este un deficit, spun eu, dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem, un deficit rezonabil. Dacă ne uităm la ce se întâmplă şi în restul Europei, unde deficitele sunt la aproape de 10%, este un deficit rezonabil. Şi am reuşit să păstrăm o măsură a situaţiei, pentru că nu suntem o ţară bogată până la urmă.
România este o ţară care are un anumit rating, am moştenit o situaţie economică dificilă, am intrat cu un deficit în această criză şi atunci a trebuit să fim foarte precauţi şi foarte atenţi cum cheltuim banii”, a spus ministrul la B1TV.
Cheltuielile vor fi reevaluate
De celaltă parte, ministrul Finanțelor a recunoscut că este un deficit mare şi, de aceea, trebuie făcută o reevaluare a cheltuielilor la jumătatea anului şi văzut ce se poate amâna pentru anii viitori.
„Da, e un deficit mare dacă ne uităm în partea cealaltă şi, de aceea, când vine vorba de cheltuieli pentru restul anului, am spus întotdeauna că trebuie să facem o reevaluare la jumătatea anului. Avem cifrele, acesta este deficitul şi trebuie să facem o reevaluare a tuturor cheltuielilor, toate cheltuielile din buget. Şi ne uităm ce putem să amânăm pentru anii viitori, ce nu este urgent, ce am inclus în buget şi nu este urgent.
Vă spun că nu vom amâna investiţii. Investiţiile care au fost bugetate şi au fost începute în acest an deja sunt în execuţie şi nu vor fi amânate. Acestea vor avea bani suplimentar alocaţi. Dar vor fi şi alte cheltuieli care vor putea fi amânate, am discuţii cu ordonatorii de credite, lucruri pe care voiau să le facă şi putem să le facem anul viitor”, a explicat Florin Cîţu.