Banca Mondială a publicat, în urmă cu o săptămână, prognozele sale economice pentru toate statele de pe glob. Conform datelor făcute publice, cea mai importantă instituție financiară de pe glob se așteaptă la o creștere economică de 4,3% în anul 2022 pentru România, mai puțin cu 0,2% față de principalele prognoze din iunie 2021.

Florin Cîțu, fostul premier al României, a lăsat de înțeles că încă mai este posibilă intrarea României în recesiune. „Există un pericol foarte mare. Dacă nu facem nimic și vom păstra mesajele populiste și măsurile populiste, riscul este ca în cursul acestui an, economia să se gripeze mai mult decât ne-am așteptat. Banca Mondială a redus creșterea economică pentru 2022. Aceste lucruri deja se văd. Dacă nu se acționează din timp, lucrurile vor fi complicate. Noi am demonstrat că se poate în 2020”, a transmis Cîțu.

Haosul din energie, scumpirea produselor, inflația

Cîțu a pus accent pe faptul că, în prezent, în mediul economic din România, ia naștere o situație dificilă unde marii pierzători o să fie companiile și populația. „Creșterea prețurilor la gaze a dus la antrenarea creșterii altor prețuri, a crescut cheltuiala cu forța de muncă, la o inflație de final de an mai mare decât ne așteptam, nu poate să însemne decât creștere de dobânzi. Și aici este complicat. Fără un deficit în scădere, situația României se complică în perioada următoare și stabilitatea economică este pusă în pericol dacă nu se iau măsuri urgente”, a mai spus Cîțu.

Actuala criză energetică nu a fost asumată de către fostul premier chiar dacă în timpul mandatului său s-a realizat liberalizarea. Marile companii de energie electrică sau gaz s-au folosit de acest mediu slab reglementat și au acționat legal, însă la limita moralității în relația cu consumatorii casnici.

Tot Cîțu a anunțat că PNL va propune o întoarcere a consumatorului casnic la un preț reglementat, pentru o perioadă de maxim 6 luni, decizie care a fost declarată la nivel de act normativ de către Ciucă.