Florin Cîțu anunță numiri cheie în Guvernul pe care îl conduce. Mai exact, miercuri, premierul a decis să-i acorde lui Iulian Alexandru Muraru calitatea de consilier onorific al prim-ministrului, reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei şi combaterea antisemitismului şi a xenofobiei.
Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar potrivit acesteia, activitatea lui Muraru este neremunerată.
O altă decizie luată de Florin Cîțu a îl vizează pe Silviu-Gabriel Barbu. Acesta a fost numit în funcţia de şef al Corpului de Control al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, printr-o decizie a premierului.
La fel ca și în cazul lui Iulian Muraru, și această decizie a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.
O altă numire este cea a Corinei Atanasiu. Aceasta a fost numită în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu. Și această decizie a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.
Ce spune Florin Cîțu despre buget
Tot miercuri, Florin Cîțu a vorbit și despre bugetul de stat, dar și despre pensiii. Potrivit premierului, pensiile vor fi mai mari în acest an faţă de 2020, iar bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare.
„Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei – ca să înţelegem procedura de bugetare. Până să începem orice anul acesta, vezi dacă ies cheltuielile cu 8 miliarde de lei de la majorarea punctului de pensie din septembrie şi alocaţiile cu încă 2,3 miliarde de lei. Deci, suplimentăm bugetul de anul acesta, fără să facem nimic, cu aproape 11 miliarde de lei, adică 1,1% din PIB. Pensiile, anul acesta, vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut şi asta este cert, iar bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”, a spus Florin Cîţu.
Întrebat dacă guvernanţii au stabilit, totuşi, un prag până la care va creşte punctul de pensie, premierul a explicat: „Legislaţia în ceea ce priveşte pensiile o să fie modificată, pentru că sunt multe probleme acolo”.
„Şi noi, ca o coaliţie guvernare, care am preluat guvernarea în acest an, avem un obiectiv foarte clar: pensiile să fie bazate pe contributivitate şi de aici pornim şi vom vedea care va fi forma finală, dar, repet, anul acesta, punctul de pensie este mai mare decât punctul de pensie în 2020”, a mai declarat Cîţu.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea