Lovitură pentru sute de mii de români! Guvernul Cîțu pregătește o nouă măsură de austeritate, în contextul eforturilor de reducere a cheltuielilor bugetare, pentru a putea închide bugetul general consolidat cu deficitul anunțat.
Lovitură pentru sute de mii de români! Guvernul Cîțu pregătește noi măsuri de austeritate, în contextul situației dificile a bugetului de stat.
Ca de obicei, cei angajați în aparatul de stat sunt ținta noilor măsuri pregătite de Executiv.
Lovitură pentru milioane de români! Guvernul nu mai dă vouchere de vacanță
Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar, informează surse guvernamentale.
Ordonanța ar urma să fie adoptată miercuri și să reprezinte doar un prim pas pentru reducerile bugetare anunțate deja prin declarații publice de către premierul Florin Cîțu.
Acesta i-a anunțat pe colegii din conducerea PNL, reuniți luni dimineața în ședința Biroului Politic Național că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari.
Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite.
Prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei, arată digi24.ro. La un calcul simplu, reiese că numărul voucheror acordate ar fi fost undeva pe la 827.000.
Sporurile pentru bugetari vor fi plafonate
Totodată, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate și va fi redusă indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie. Costurile totale pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 milioane de lei.
Și transportul gratis pentru studenți ar urma să fie limitat, probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii.
Liderii Coaliției se află la această oră într-o nouă ședință pe tema legii bugetului de stat pe 2021, lege întârziată deja cu o săptămână. Cele trei partide din arcul guvernamental trebuie să cadă de acord pe măsurile de austeritate necesare pentru încadrarea unui deficit bugetar maxim de 7,2% din PIB.
Florin Cîțu a anunțat că dorește să desființeze sporurile din sectorul bugetar și că a cerut companiilor de stat planuri de restructurare, în caz contrar urmând ca Guvernul să nu le mai acorde subvenții.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.