Așadar, Florin Cîțu a anunțat că va discuta, cu mandatele pe masă, cum au decurs lucrurile, în termeni de performanță, în momentul în care va fi realizată rectificare bugetară de la jumătatea anului.
Acesta a precizat că sistemul de învățământ are mai mulți bani, la fel ca și sistemul de sănătate.
Senatorul PSD Giurgiu, Robert Cazanciuc, declarase în cadrul unei conferinţe de presă, că educaţia are cea mai mică alocare bugetară din ultimii 30 de ani, iar modul în care este alcătuit bugetul prezentat de Guvern afectează veniturile a peste zece milioane de români.
Proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 a fost lansat joi seara în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanţelor, acesta fiind configurat pe o creştere economică de 4,3%.
Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 174,102 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 318,456 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 261,451 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane de lei.
Potrivit raportului privind situaţia macroeconomică, proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,3 % prevăzută pentru anul 2021, cu un vârf în anul 2023 de 5% şi un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2022-2024, mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul ţărilor UE (4,2% la nivelul zonei euro şi 4,1% pe total UE, estimată pentru anul 2021, conform prognozei de toamnă a UE).
„În condiţiile unui cadru internaţional şi intern dificil marcat de criza pandemică, România are o viziune de politici fiscale şi bugetare care să permită recuperarea contracţiei economice din anul 2020 şi să potenţeze şi să menţină creşterea economică la un nivel de peste 4% pe orizontul de referinţă, fiind conştientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia să facă faţă unor eventuale şocuri viitoare”, se menţionează în raport.
Deficitul bugetului general consolidat este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, potrivit documentului.
De asemenea, Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase vineri că Guvernul Cîţu a propus un buget „al ruşinii, al austerităţii şi subdezvoltării” şi îi sfătuieşte pe guvernanţi să ia proiectul de buget elaborat de social-democraţi şi să vină cu el în Parlament, pentru „a opri dezastrul” în care vor afunda România.