Facturile la gaze și la energie au explodat în România, dar și în restul Europei, iar Florin Cîțu vine în ajutorul românilor. Premierul a anunțat că ia în calcul reducerea TVA-ului în cazul IMM-urilor pentru o perioadă de șase luni de zile.
Premierul interimar Florin Cîţu este de părere că reducerea TVA-ului pentru întreprinderile mici şi mijlocii este o soluție pentru scăderea facturilor la energie. Acesta a subliniat faptul că se vorbește despre o reducerea a TVA-ului de la 19% la 5%, pe o perioadă de şase luni, dar o decizie în acest sens urmează să fie luată de Ministerul Finanţelor.
Florin Cîțu susține că sâmbătă dimineață a purtat o discuție cu ministrul Energiei în acest sens, iar forma finală a amendamentelor urmează să fie prezentată în cursul zilei de luni.
El a adăugat că are mai multe idei referitoare la rezolvarea situației, reducerea TVA-ului fiind una dintre ele. Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor trebuie să fie și el de acord cu această soluție, care va fi o perioadă temporară.
“Forma finală a amendamentelor va fi prezentată luni. Am vorbit în această dimineaţă cu ministrul Energiei. Forma finală a amendamentelor va fi prezentată luni la comisie. Am discutat şi lucruri suplimentare, au mai venit câteva idei cu care sunt de acord. Dacă Ministerul Finanţelor este de acord s-ar putea ca temporar pentru o perioadă de şase luni sau până la sfârşitul lui martie, să reducem TVA pentru IMM-uri. Sunt 500.000 de companii.
Florin Cîțu, despre creșterea prețului la carburanți
Deci, temporar, dacă Ministerul Finanţelor spune că este OK să facem acest lucru, am putea să reducem TVA-ul de la 19% la 5% pentru IMM-uri. Este o măsură care ne-a fost prezentată astăzi, că da, este bună, să vedem dacă putem să facem acest lucru temporar, deci doar până la sfârşitul lui martie şi dacă Ministerul Finanţelor este de acord”, a declarat premierul interimar.
Premierul a oferit o reacție referitoare și la prețurile carburanților la pompă care au explodat. În acest context, șeful Executivului susține că este nevoie de o investigație a Consiliului Concurenței.
El a mai adăugat că după această invetigație se poate vedea ce se întâmplă cu prețul petrolului la pompă.
„E nevoie de o investigație a Consiliului Concurenței pentru a verifica dacă e un cartel pe piața combustibilului. Vedem că atunci când scade prețul petrolului, nu scade prețul carburantului la pompă. Când crește prețul petrolului, crește imediat prețul la pompă”, a spus Cîțu.