Preşedintele PNL a transmis miercuri că „adevărul iese întotdeauna la suprafaţă”, referindu-se la datoria publică a României. „Adevărul este prezentat de ministrul Finanţelor de la partidul foştilor adversari politici”, a transmis Ciţu, după ce Ministerul Finanţelor a anunţat că România are a noua cea mai mică datorie publică din UE.

„Adevărul iese întotdeauna la suprafaţă. Tot felul de aşa-zişi specialişti avansează diverse scenarii apocaliptice cu privire la datoria publică a României. Oameni fără pregătire care vorbesc despre cum funcţionează Finanţele unei ţări. Toţi sunt profesionişti peste noapte. Critici şi acuzaţii de un an de zile şi nimic nu s-a adeverit”, a scrs, miercuri, pe Facebook, Florin Cîţu.

Fostul premier afirmă că „adevărul este prezentat, astăzi, de ministrul Finanţelor de la partidul foştilor adversari politici”, referindu-se la anunţul Ministerului Finanţelor cu privire la faptul că România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de ţări membre UE la sfârşitul lunii septembrie 2021.

„Cititul nu a omorât pe nimeni”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Indicatorul datoriei guvernamentale reprezintă 48,5% din PIB

România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de ţări membre UE şi, potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS), privind valoarea estimată a PIB aferent trimestrului III 2021, la sfârşitul lunii septembrie 2021.

„Conform informaţiilor comunicate de Institutul Naţional de Statistica (INS) în 7 decembrie 2021 privind valoarea estimată a PIB aferent trimestrului III 2021, la sfârşitul lunii septembrie 2021, indicatorul datorie guvernamentală reprezintă 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Conform metodologiei Uniunii Europene, ponderea datoriei guvernamentale în PIB se calculează luând în considerare suma PIB-urilor trimestriale realizate în ultimele 4 trimestre comunicate de către INS”, se arată în comunicatul instituţiei.

Ministerul Finanţelor citează, în context, cel mai recent comunicat Eurostat, din luna octombrie 2021, privind evoluţia nivelului de îndatorare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.

România s-a situat pe locul 9 între statele membre UE, cu un nivel de îndatorare de 47,5% din PIB, după Estonia (19,6% din PIB), Bulgaria (24,7% din PIB), Luxemburg (26,2% din PIB), Suedia (37,9% din PIB), Danemarca (39,7% din PIB), Republica Cehă (42,7% din PIB), Letonia (43,3% din PIB) şi Lituania (44,6% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru zona euro (EA 19) (98,3% din PIB) şi sub media datoriei guvernamentale pentru UE27 (90,9% din PIB).