Premierul Florin Cîțu, precizări cruciale despre vârsta de pensionare. Șeful Guvernului a vorbit joi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Victoria, despre reformele angajate de Executivul pe care îl conduce în fața Comisiei Europene.
Cîțu a precizat că în acest moment singurele discuții care se fac la nivelul coaliției aflate la guvernare, cu privire la vârsta de pensionare, sunt legate de posibilitatea de rămânere opțională a angajaților în câmpul muncii și după vârsta la care ar trebui să se poată retrage.
Premierul Florin Cîțu, precizări cruciale despre vârsta de pensionare. Când ca fi gata reforma pensiilor
Astfel, acordul cu Comisia Europeană nu prevede o vârstă de pensionare mai mare, ci o reformă a sistemului de pensii, astfel încât acesta să devină sustenabil, a mai spus șeful Guvernului.
”Reformele sunt în program și au fiecare un termen. Legea pensiilor, de exemplu, trebuie să intre în vigoare în primul trimestru din 2023.
Reformele nu sunt cerute de Comisia Europeană, ci sunt angajate de această coaliție, cu ele am câștigat votul românilor.
E adevărat, dacă nu se respectă borna de timp, banii se vor pierde pe acel domeniu.
Este o prioritate să creștem pensiile mici, nu înseamnă că nu vor crește și alte pensii. Dar vă garantez că nu vor mai avea creșteri de pensii ad-hoc.
Salariile bugetarilor și alocațiile
Salariile în sectorul public au fost înghețate la nivelul anului 2020. Anvelopa va rămâne constantă în perioada următoare: orice mișcare se va face în interior.
În PNRR nu scrie nimic legat de vârsta de pensionare de 65 de ani pentru femei. Singurul proiect pe care discutăm în acest moment este prelungirea opțională a vârstei de pensionare.
În ceea ce privește alocațiile, eu și colegii mei am discutat despre o singură majorare, la începutul anului. O altă creștere nu este în buget, deci ne vom opune inclusiv prin ordonanță de urgență.”, a mai declarat Florin Cîțu.
Sursa foto: Capital.