Cutremur pe scena politică la doar o zi de când Guvernul Ciucă a fost investit. Liderul PNL, Florin Cîțu vine cu o cerere fără precedent chiar înainte de ședința de Guvern. Despre ce este vorba?
Sursele noastre spun că Florin Cîțu ar fi venit cu o propunere de ultimă oră. Mai exact, liderul PNL a cerut ca rectificarea sa fie prezentata în coaliție, înainte de ședința de guvern. Totodată, același surse mai spun că este posibilă o întâlnire între liderii coaliției înainte de ședința de guvern.
Amintim faptul că noul Guvern ar urma să se reunească în şedinţă vineri, la Palatul Victoria, iar pe agenda de lucru aflându-se rectificarea bugetară. În același timp, mai există posibilitatea ca în cadrul ședinței să fie discutate și eventual aprobate relaxările pentru Ziua Națională, decise deja de CNSU în urmă cu o săptămână.
Premierul Nicolae Ciucă declara încă de joi, de când Guvernul a fost investit că în următoarea ședință vor fi analizate elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul la finele anului, precizând că, din discuţiile avute până acum, sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor şi pentru nevoile Ministerului Sănătăţii.
″În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine şi, după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare.
Ce prevede rectificarea bugetară
Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor”, a afirmat Ciucă, joi, la Parlament, după ce Guvernul a primit votul de învestire.
Potrivit proiectului publicat miercuri seara pe site-ul MF, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii dar şi Ministerul Finanţelor ar urma să primească cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an.
La polul opus, scăderile cele mai semnificative urmând să fie operate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, arată proiectul.
Trebuie menționat faptul că deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84,905 miliarde de lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.
În același timp, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat tot miercuri seara de Ministerul Finanţelor mai arată că veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului