Florin Cîțu, liderul liberalilor, a făcut noi dezvăluiri despre Guvern, la televizor. Acesta a spus cine ar putea fi noul ministru al Cercetării. „Decizia este între un om tehnic, specialist IT, sau un om politic.”, a explicat Cîțu.
Joi, 12 ianuarie, Florin Cîțu a spus că Marcel Boloș, specialist pe fonduri europene, ar putea deveni viitorul ministru al Cercetării.
„Avem mai multe variante. În PNL poziția este cumva a celor din Ardeal. Nu știu dacă dl Boloș. Dna Anisie nu era (pe listă). Sunt mai multe variante de acolo. Decizia este între un om tehnic, specialist IT, sau un om politic.
Dl Boloș nu e niciuna din cele două variante, dar e specialist pe fonduri europene și ar putea să fie (varianta agreată de PNL) dacă asta e ceea ce dorim acolo. Nu este luată o decizie, îi aștept pe colegi să vină cu 1-2 propuneri și pe urmă vom vota în partid”, a spus acesta.
Cîțu: „Nu putem plăti toate facturile pentru toată lumea”
De asemenea, Florin Cîțu a vorbit și despre subiectul actual, respectiv situația critică a facturilor la energie electrică. Acesta a criticat dur ideile „populiste” de combatere a prețurilor actuale de la facturile de curent, după ce social-democrații au avansat diverse propuneri respinse de liberali.
Florin Cîțu a spus că soluțiile oferite de Guvern în actuala criză energetică trebuie să le ofere încredere oamenilor „că nu vor fi înșelați, că nu vor fi lăsați singuri”. De asemenea, acesta a subliniat că mesajele autorităților române trebuie bine formulate, punându-se accent exact pe cine intră în publicul vulnerabil.
„E o criza care a pornit din exterior, nu ține de economia României. În toată lumea nimeni nu a fost ocolit de criză, chiar și țările care produc energie. Dar trebuie să fim atenți și la mesaj că nu putem plăti toate facturile pentru toată lumea, asta înseamnă doar să luăm de la unii să dăm la alții și nu ajungem nicăieri. Trebuie să vedem care este consumatorul vulnerabil.
Dar dacă avem mesaje populiste și venim cu tot felul de idei pe piață, e complicat să venim cu o soluție care să rezolve. Avem nevoie de pragmatism și de mai puțină discuție pe Facebook. Aș prioritiza, aș merge întâi către românii și companiile vulnerabile și apoi aș extinde măsurile.
Dar să fie foarte clar, astă e mesajul PNL, nu putem vorbi de măsuri care discriminează sau să plătim facturile tuturor din economie sau eliminare de taxe. Eu sunt pragmatic. Nu putem stinge acum un foc și pe urmă să creăm alte probleme în economie”, a spus Cîțu la Antena3.
Propunerea lui Marcel Ciolacu
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, liderul social-democrațiilor, transmitea recent: „Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți.
Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției!”